Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další Havel za poplatek. Zadarmo se nedostanete ani na virtuální prohlídku jeho pracovny

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. srpna 2015
08:11

Webové stránky, které umožňují virtuální návštěvu pracovny Václava Havla a které také poskytují informace o prvním českém prezidentovi, zadarmo nenavštívíte. Jde o další poplatek, který vybírá Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Nedávno se vedly spory o placení "licenčního" poplatku za užití jména Václava Havla kolem jeho laviček i náměstí v Izraeli.

80 korun – tolik zaplatíte, pokud chcete ze stránek věnovaných pracovně Václava Havla vidět více než úvodní video. Důvod? Náklady spojené s udržením pracovny jako takové.

Za poplatek je i zevrubná prohlídka Havlovy pracovny. Za poplatek je i zevrubná prohlídka Havlovy pracovny. | Reprofoto: www.vaclavhavel.com

"S provozem Kanceláře Václava Havla a její údržbou jsou spojené nemalé náklady. Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 cítí odpovědnost zachovat tento prostor v současném stavu, protože svým významem představuje cenné kulturní dědictví přínosné dnešním i budoucím generacím. Díky tomuto projektu bude i nadále možné zachovat kancelář tak, jak v ní Václav Havel od roku 2003 působil," vysvětluje provozovatel stránek společně s žádostí o zaplacení příspěvku.

Lavičky, náměstí, letiště. Kdo platí a kdo ne?

Zatímco za pojmenování laviček po Václavu Havlovi musí zřizovatel zaplatit 30 tisíc korun bez DPH, pražské letiště užívá jeho jméno bez poplatku. "Smluvní vztah upravující užití jména Václava Havla ve spojení s letištěm byl uzavřen jako bezúplatný bez finančního plnění," řekla v minulosti pro Blesk.cz mluvčí letiště Marika Janoušková.

I izraelskému městu Haifa nadace nakonec poplatek odpustila. Po Havlovi pojmenovali tamní náměstí.

Kdo konkrétně peníze nakonec inkasuje, zůstává otázkou. Z pověření nadace poplatky totiž vybírá Knihovna Václava Havla.

zauber ( 14. srpna 2015 16:48 )

Dříve jsme skandovali: ,,Havel na Hrad!" Nyní skandujeme: ,,Havel, nas-rat!"

anka ( 14. srpna 2015 15:34 )

Pokud davaji penize na charitu, tak je to v poradku. Pokud na tom jenom profituji soukromove osoby tak je to nechutne podnikani.

salto ( 14. srpna 2015 10:22 )

Mirušku Němcovou chápu, ale co ta Pavlína Filipovská? Něco mi uniklo?

salto ( 14. srpna 2015 10:20 )

Tak pomalu, sice pro lidi nic dobrého neudělal, ale SLIBOVAL, že udělá a to se cení

zelena.karkulka ( 13. srpna 2015 21:59 )

 Za to by platil jen blázen. Musí všem čertům zvonit v uších

Zobrazit celou diskusi