Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vjel do protisměru, spolujezdce to stálo život. Tragédii zachytila kamera

Video se připravuje ...
Autor: David Klempíř, ČTK - 
12. srpna 2015
13:50

Čtyři zranění a jeden mrtvý. To je bilance tragické nehody, k níž došlo na silnici R6 u Sokolova v polovině července. Řidič vozu značky Škoda zde vjel do protisměru. Celé neštěstí zachytila kamera v protijedoucím autě, do kterého řidič škodovky narazil. Video získal Blesk. Jen od začátku letošního roku zemřelo při podobných nehodách na českých silnicích nejméně 36 lidí.

Třiapadesátiletý řidič škodovky s největší pravděpodobností nerespektoval dopravní značení a vjel na rychlostní komunikaci u Sokolova ve směru na Cheb do protisměru. Krátce poté se čelně střetl s protijedoucím mercedesem, jehož kamera vše zaznamenala.

Video Děsivé video: Srážka osobních aut v protisměru! - abl
Video se připravuje ...

Náraz byl velmi silný, při střetu došlo ke zranění řidiče mercedesu i jeho dvou spolujezdců. Zraněn byl i řidič škodovky, jeho spolujezdec na místě zemřel.

„Dopravní značení na vjezdu na rychlostní komunikaci bylo v pořádku a nebylo příčinou chybného najetí. V tomto místě se jedná o první případ, kdy zde řidič najel chybně na rychlostní komunikaci R6,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Pavel Valenta.

Auto v protisměru je smrtící zbraň

Policejní statistiky dokládají, že jízda po nesprávné straně vozovky či vjetí do protisměru je druhou nejtragičtější příčinou nehod řidičů. 

„Nejčetnější příčinou dopravních nehod je dlouhodobě nevěnování se řízení vozidla. Řidiči často za volantem dělají spoustu jiných činností a nesledují tak situaci v provozu. Často tak přehlédnou dopravní značení nebo jiného účastníka provozu, přejedou do protisměru či mimo komunikaci, nebo v místech, kde je potřeba ubrat plyn, naopak zrychlí. Následky těchto dopravních nehod nezřídka bývají tragické,“ řekl k příčinám nehod policejní mluvčí Jozef Bocián.

Od začátku roku zemřelo na českých silnicích 263 osob při nehodách způsobených řidiči motorových vozidel. Více než 15 procent z nich právě z těchto důvodů. „Od začátku roku do konce června evidujeme 1 135 dopravních nehod zaviněných jízdou po nesprávné straně vozovky či vjetím do protisměru. Zemřelo při nich 36 osob,“ informují policisté na svém webu.

Nejtragičtější příčiny nehod

Řidič se plně nevěnoval řízení vozidla, stojí jako důvod nehody u více než sedmi tisíc případů v letošním prvním pololetí. Jde o nejčastější příčinu nehod a za prvních šest měsíců roku takto zemřelo 35 osob.

Co se týká nejtragičtějších nehod, nejvíce lidí zemřelo kvůli nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky. Takto letos vyhaslo již 45 lidských životů a jde o vůbec nejtragičtější příčinu smrtelných úrazů. Hned na druhém místě je právě jízda po nesprávné straně vozovky či vjetí do protisměru.

Letos zemřelo na českých silnicích při zaviněných nehodách 263 osob. Více než polovinu z úmrtí mají na svědomí čtyři hlavní příčiny nehod. Nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky (19 % z usmrcených při nehodách zaviněných řidiči motorových vozidel), jízda po nesprávné straně nebo vjetí do protisměru (15,2 % usmrcených), nevěnování se řízení vozidla (14,8 %) a nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky (8 %).

Mrtvých na silnicích ubývá

V prvním pololetí vyšetřovala policie na pozemních komunikacích celkem 43 458 nehod. Bylo při nich usmrceno 263 osob, dalších 1 111 osob bylo zraněno těžce a 10 757 lehce. V porovnání s předchozími lety zemřelo na silnicích méně osob, počet usmrcených je od roku 1970 druhý nejnižší. Méně usmrcených bylo pouze v roce 2013 (240). Naopak nejvíce lidí zemřelo na silnicích v roce 1994 (640 osob).

xindlceskej ( 12. srpna 2015 17:45 )

 Cesi jsou strašně špatní řidiči! Je to z logiky věci ovlivněno ekonomickou úrovni xindlCech. Nemají peníze tak tolik nejezdí a nejezdí ve kvalitních autech(technicky stav). Dále nejezdí po kvalitních vozovkách a logika dpravnich značení je v první řadě ovlivněna dopravním lobby firem zabývajících se výrobou a instalaci dopravních značení včetně semaforu. Přístup, chování a práce dopravní policie odpovídá úrovni ceskyho xindlnaroda. Jediným hodnotícím kritériem úrovně kvality řidičských schopnosti a dovednosti národa je PLYNULOST silničního provozu. Idiot vymyslel kruhový objezdy a z důvodu zistnych tedy ekonomických se toho všichni chytli v Evrope...sama zácpa. Bodový systém další pitomost! Jenom stres a strach. Statické kamery? Další pitomost! Omezuje to lidi přemýšlet, kreativitu. Xindlcesi to nevidí, protože nemají na to vyjet na Zapd třeba na měsíc, aby pochopili...

renataren ( 12. srpna 2015 16:44 )

 Řidič Škodovky byl asi zhulenej ? Jinak si nedovedu představit, že jede jede dál a ani nezpomalí, zdá se mi to nebo se ani nesnažil vyhnout protijedoucím vozidlům ???

pekaaaros ( 12. srpna 2015 16:39 )

tyhle dálniční nadjezdy a sjezdy jsou sice na jednu stranu fakt dobrá věc, ale pro nezkušený řidiče, co jezděj max do jednoty pro chleba přes náves, to může být někdy oříšek. sice jsou všude jednosměrky a zákaz vjezdu v jednom směru, ale vysvětlujte to zmatenýmu. Dost smutnej příběh.

tymitaky ( 12. srpna 2015 15:46 )

53 let, to je stáří jak sviňa.

alexabde ( 12. srpna 2015 15:20 )

Tragedia, zomrel nevinny clovek. To co bolo za debila primitivneho? Sofer co ma hovno v hlave aj penazenke.....ake auto taky sofer!!!

Zobrazit celou diskusi