Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontrola vesmírné stanice ISS: Ruský kosmonaut Padalko drží rekord v čase stráveném v kosmu

Autor: ČTK - 
12. srpna 2015
07:29

Ruští kosmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko dnes podnikli několikahodinovou výpravu do otevřeného vesmíru, aby zkontrolovali vnější plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a instalovali tam několik přístrojů. Pro Padalku byl výstup dlouhý 5,5 hodiny už desátým, a ruský kosmonaut tak strávil v kosmu víc času než kterýkoli jiný pozemšťan.

Dvojice kosmonautů například instalovala madla na vnější straně modulu Zvezda, která mají příštím posádkám ISS usnadnit pohyb v otevřeném kosmu. Speciálním nástrojem vyčistili okna jednoho z modulů, vyměnili jednu z komunikačních antén a pořídili snímky povrchu ISS. Ostatní členové posádky – Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren, Japonec Kimija Jui a Rus Oleg Kononěnko – sledovali práci kolegů zevnitř stanice.

Dnešní den byl na palubě ISS výjimečný i změnou jídelníčku. Vůbec poprvé posádka mohla okusit listy římského salátu vypěstovaného na oběžné dráze. Zelenina vyrostla na palubě ISS v rámci experimentu, jehož cílem je zkoumat biologické procesy ve stavu beztíže.

Padalka s Kornijenkem, kteří tou dobou pracovali „venku“, o svou porci nepřišli. Podle NASA si na ní pochutnali po návratu z kosmického prostoru. Dressing byl připraven z oleje a octa. 

sairait ( 12. srpna 2015 07:52 )

převčírem na ct2 říkali, že amíci nemaj raketu která by je vynesla na ISS, musej prosit rusáky, aby je tam vystřelili, ale prý že jim jako kosmonautům to vůbec nevadí, no lidi není to ostuda?????????

Zobrazit celou diskusi