Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žihadla a horko: Kvůli tropům přibylo výjezdů sanitek až o 40 %

O víkendu nepadaly jen teplotní rekordy. Záchranáři vyjeli k téměř 3300 případům. V mnohých krajích se počet výjezdů zvýšil až o 40 procent.
O víkendu nepadaly jen teplotní rekordy. Záchranáři vyjeli k téměř 3300 případům. V mnohých krajích se počet výjezdů zvýšil až o 40 procent.  (Autor: Aneta Schürgerová/Archiv Blesk)
11. srpna 2015
05:00

Kolapsy a alergické reakce po bodnutí včelou nebo vosou – to byly o uplynulém víkendu nejčastější důvody, proč se rozezněly houkačky sanitek. V některých krajích se kvůli tropickým teplotám zvýšil počet výjezdů až o 40 procent.

Ve většině krajů se s tropickým počasím zvedl i počet výjezdů záchranářů. Za pouhé dva dny jich bylo skoro 3300. Nejčastějšími problémy byly alergické reakce po bodnutí včel a vos. „Když se podíváme na minulé roky, tak to byly jednotky za měsíc. Teď tady máme 34 zásahů. Je to enormní nárůst,“ upřesnil pro Blesk.cz mluvčí ústecké záchranky Petr Bureš.

Tropické počasí má už prý vliv i na psychiku lidí. „Nárůst je i takzvaných psychóz a různých psychiatrických atak ať už u pacientů, kteří mají nějaké psychické problémy, nebo u osob, které je nemají. Je vidět, že to horko má vliv už i na psychiku pacientů,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Tady vidíte, kolikrát záchranky o víkendu vyrazily v krajích lidem na pomoc:

Výjezdy sanitek k interním problémům pacientů. Jedná se o oběhové problémy, kolapsové stavy aj. zdravotní komplikace, které mohou mít spojitost právě s tropickým počasím. Výjezdy sanitek k interním problémům pacientů. Jedná se o oběhové problémy, kolapsové stavy aj. zdravotní komplikace, které mohou mít spojitost právě s tropickým počasím. | Aneta Schürgerová/Ramon Hofman

Ve Zlínském kraji zůstal počet výjezdů v normálu, některé kraje nedokázaly Blesku včas sdělit přesná čísla.

Horko a žihadla nejsou jediná rizika

„V posledních dnech jsme řešili několik případů skoků po hlavě do mělké vody, s následným poraněním krční páteře, a dokonce i míchy. To jsou velmi závažné úrazy, které mohou mít pro ‚skokany‘ doživotní následky,“ řekl pro Blesk.cz MUDr. Petr Novotný ze Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

janejaneja ( 11. srpna 2015 10:47 )

Super, ale u nás je potřeba zapršet, tak cca už 4 týdny tady nezapršelo !! A to není dobré..

egyptanka ( 11. srpna 2015 10:32 )

 Plzeň! !! My si v teplíčku chrochtáme. Hlavně že sluničko sviti. Super léto!

janejaneja ( 11. srpna 2015 10:01 )

Vysočina !! Nejsilnější jedinci tam žijí ! Vedro a sucho tu máme jak u móóře a držíme se !

Zobrazit celou diskusi