Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český výherce rekordního Eurojackpotu dostal peníze. Na účtech mu přibylo 2,5 miliardy

Autor: Kristýna Beránková, ČTK - 
10. srpna 2015
08:40

Miliardy jsou už doma – šťastný výherce v pondělí dostal na své účty 2,466 miliardy korun. Ty v květnu vyhrál v loterii Eurojackpot. Blesk nabízí několik rad, jak se z výhry nezbláznit, ale také jak s ní naložit.

Totožnost výherce Sazka úzkostlivě tají. Je známo pouze to, že si vsadil náhodný tip v Pardubickém kraji. Peníze si šťastný tipař nechal poslat na několik tuzemských účtů. „Čekali jsme, až nám výherce sdělí čísla účtů. Vzal si dlouhý čas na rozmyšlenou, asi se s někým radil,“ řekl mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Peníze měla Sazka připraveny více než dva měsíce, od evropského provozovatele loterie je dostala pár dnů po losování. Podle Friedmanna byly uloženy na běžném účtu firmy s takřka nulovým úrokem, příliš na nich proto prý Sazka nevydělala.   

Výhru, která je nejvyšší nejen v Česku, ale i v historii Eurojackpotu, obdržel výherce celou. V České republice totiž nepodléhá zdanění.

Jak může peníze investovat

Na začátku by se měl určitě poradit s nezávislými odborníky. Každopádně s takto velkou částkou má v podstatě neomezené možnosti,“ říká investiční analytik Aleš Tůma. Pokud by se výherce rozhodl investovat, záleží na tom, jak moc nebo málo chce riskovat, jaké cíle si chce splnit atd.

„Může nakupovat investiční fondy, nemovitosti, akcie, soukromé firmy, zkrátka cokoliv si usmyslí,“ myslí si Tůma. Zároveň však varuje, že vzhledem k tomu, že výherce nebude nejspíš odborník na finance, měl by nechat správu svého majetku profesionálům.

A nepouštět se sám do riskantnějších podniků. „Nemusí si přímo najímat vlastní personál, s takovouto částkou si může nechat sestavit fond »na míru« od některé z investičních společností na trhu.“

Pokud by se výherce chtěl obrátit na psychologa, aby mu pomohl situaci „zvládnout“, nemusí mít podle psycholožky Ludmily Čírtkové úspěch. „Jde o tak výjimečné okolnosti, že se s nimi málokterý terapeut ve své praxi setkal,“ myslí si Čírtková. Klíčová bude podle ní povaha a psychická odolnost výherce. „Je důležité, aby se držel svého plánu a aby nehodil vše rozumné za hlavu.“

V mezinárodní hře si mohou vsadit obyvatelé šestnácti evropských států. Losuje se každý pátek večer ve finských Helsinkách. Minimální výše jackpotu je 10 milionů eur. Miliardy přinesla čísla 12, 14, 18, 38 a 46 a doplňková 9 a 10. Pravděpodobnost výhry? 1:95 milionům. 

Neměnit radikálně život 

  • výherce by neměl radikálně měnit svůj život, začít utrácet by měl po malých krůčcích
  • své pocity a další kroky by měl konzultovat s nejbližší rodinou
  • před širším okolím je lepší výhru utajit
  • je třeba počítat s tím, že výherci větších sum peněz jsou často terčem žádostí o půjčky, ale i vydírání, únosů a další trestné činnosti 

Zoufalí výherci: Miliony je zničily

Britský popelář Michael Caroll vyhrál v roce 2002 v přepočtu 280 milionů korun. Záhy se stal závislým na drogách a byl schopný utratit více než padesát tisíc korun denně za kokain. Své jmění nacpal prostitutkám a kamarádům z mokré čtvrti. Nakonec skončil na podpoře.

Nezaměstnaný Američan William Post vyhrál v roce 1988 v loterii 350 milionů korun. Jeho bratr na něj kvůli dědictví poslal nájemného vraha. Post přežil. Utrácel víc, než měl, a brzy se dostal do dluhů. Nakonec neudržel nervy na uzdě, vytáhl zbraň na exekutora a skončil ve vězení. Zemřel jako chudák pobírající sociální dávky.

Americký automechanik Ken Proxmire vyhrál 21 milionů korun. Otevřel si vlastní servis a zpychl tak, že ho opustila žena. V podnikání ale utopil všechny peníze, musel vyhlásit bankrot. Teprve když byl zase chudý jako kostelní myš, manželka se k němu vrátila.

pepen ( 10. srpna 2015 13:18 )

Nevěřím tomu v Česku je samý podvod!!!Majitel Sazky Kelner určitě takovou částku nikomu nevyplatí-je to podvod!!!!!Proč se neukazuje na veřejnost-zloděj.Je jeden z z těch zlodějů,kteří vytunelovali Česko-kamarád Klause!!!!Všude ve světě se výherci ukazují z výherní částkou-Česko je vyjímkou,ani jeden milionář nebyl vyfocen s výherním šekem!!!!To by Česko bylo milionářským rájem!!!!Zatím tu jsou v Česku milionáři-tuneláři, podvodníci a politici a jejich příbuzní!!!!A restituenti!!!Jinak ostatní žijí tak tak a na pokraji bídy!!!!

milan1959 ( 10. srpna 2015 12:31 )

Kdo má IQ větší než houpací kůň, tak ví, že 2,5 miliardy mu přinesou neuvěřitelný problémy i co se týká diskrétnosti atd.atd... Ve zkratce - jde tady o život. Já bych to nechtěl ani zadarmo.

egyptanka ( 10. srpna 2015 12:30 )

surfer: Tak tak.

egyptanka ( 10. srpna 2015 12:28 )

Jakou samozřejmostí? Už zase? jarypadlo má pravdu.

egyptanka ( 10. srpna 2015 12:25 )

666provas: Jo? Chtěla bych to vidět. A komu?

Zobrazit celou diskusi