Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Harrachov nechal z centra města odstranit vietnamskou tržnici

Krkonošské středisko Harrachov a jeden z místních prodejních stánků
Krkonošské středisko Harrachov a jeden z místních prodejních stánků  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
9. srpna 2015
11:51

Turistické středisko Harrachov v Krkonoších chce být atraktivnější pro návštěvníky, proto přijalo novou vyhlášku a jedním z cílů bylo odstranit vietnamské tržnice, které hyzdily centrum. Nevzhledné stánky již zmizely.

Nevzhledné stánky ověšené textilním zbožím a dalšími cetkami zabíraly prostor u restaurace Praha, hotelu Hubertus a penzionu Roubenka. Dnes už tam nejsou. "Nedělaly nám dobré jméno, spíše ostudu," uvedla starostka Eva Zbrojová.

Dostat je odtamtud se podle ní marně snažili už několik let. Povedlo se to až díky změně tržního řádu. Část trhovců se podle starostky přemístila do kamenných obchodů, někteří odešli. Tržní řád město změnilo poprvé od roku 2000. "Předchozí vyhláška byla zastaralá a už vůbec neodpovídala tomu, jak by to mělo v Harrachově vypadat," řekla starostka.

Prodej na ulicích podle ní zcela nezrušili, prodejci by ve stáncích měli nabízet potraviny nebo řemeslné výrobky. "Jsou tam přesně daná místa, kde a kdy mohou být. Je tam i místo pro tržnici podél mezinárodní silnice vedoucí k Polsku. Je proti Normě, kde býval sklad soli," dodala. Nový tržní řád zakazuje i podomní prodej.

V Libereckém kraji reguluje podomní a pouliční prodej zhruba desetina měst a obcí. Ve městech, kde regulaci už zavedli, si opatření pochvalují. Upozorňují na to, že státní a městská policie díky tomu získala pravomoc zakročit proti nepoctivým prodejcům. Nařízení pomohlo například i v Liberci. "Dříve bylo hodně prodejců zejména v centru, to už téměř vymizelo. Nyní řešíme prodejce spíše na základě oznámení občanů, děje se to hlavně v panelových domech," uvedla mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zauber ( 9. srpna 2015 16:10 )

Nestačí odstranit pouze vietnamskou tržnici, aby mohl být národ zdravější je třeba především odstranit Vietnamce a to z celého Česka.

majordomus ( 9. srpna 2015 12:31 )

Do Harrachova rádi jezdíme. České horské městečko. Souhlas s pí.starostkou. Stánek doma spíchlými "kozími chlívky" dělá opravdu ostudy pytel.Držme a chraňme svou středoevropskou, po staletí budovanou, vyspělou a svébytnou kulturu. To ostatní, ať chrání Asiati zase u nich doma.

Zobrazit celou diskusi