Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Týrání seniorů v pečovatelském domě jen tak neprokážete, na co si dát pozor?

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
10. srpna 2015
12:00

Pro mnoho z nás je léto jedno z nejšťastnějších období v roce. Je slunečno, většinu času trávíme venku nebo na dovolené, jsme spokojení. Neplatí to však pro seniory. V létě se cítí hůře než kdykoliv jindy. Odborníky navíc zneklidňují velké počty starých lidí, které fyzicky či psychicky týrá jejich rodina či personál v domovech důchodců.

Spolek Život 90 poskytuje seniorům linku důvěry, kam se mohou staří lidé obracet v případech krizových situací, pokud se cítí sami nebo se setkají s domácím násilím. A fakta, která sbírají, jsou šokující.

„Denně se setkáváme s jedním až s dvěma případy týrání nebo domácího násilí,“ řekla Blesk.cz Michaela Sladká, mluvčí spolku. „Starší lidé už se nebojí o tom, že jim někdo ubližuje, mluvit. Na druhou stranu jsme schopni odhalit pouhých 14 % týraných seniorů,“ doplňuje Sladká smutnou statistiku.

Roste počet týraných seniorů?

„Jestli roste počet týraných seniorů, to se nedá přesně říci,“ odpovídá na tuto otázku Sladká. Od roku 2013 telefonátů na krizovou linku Senior telefon přibylo, podle Sladké je to hlavně kvůli tomu, že senioři se méně bojí o týrání mluvit a lidé kolem nich jsou všímavější. Za rok 2014 zaznamenali pracovníci linky 462 případů týrání nebo domácího násilí na seniorech.

Senioři se v létě trápí

Počet hovorů se překvapivě zvyšuje během letních měsíců. Prosinec, který je nejkrizovější, má naopak nejnižší procento hovorů.

„V létě nejsou senioři nijak šťastní,“ vysvětluje Sladká. „Jednak se vylidňují ulice a oni se cítí sami a pak také velmi emotivně reagují na různé zprávy o přírodních katastrofách, jako jsou povodně nebo i velké vedro. To pak počet telefonátů stoupá. A nezřídka kdy v nich senioři mluví o sebevraždách.

V létě chtějí navíc rodiny relaxovat, jezdit na dovolenou a více než kdy jindy začínají hledat pro své starší příbuzné pečovatelské domy. Zatímco někteří senioři to vítají, další to snášejí velmi těžce. Pokud se už rozhodnete pro seniora v rodině najít domov, ujistěte se, zda o to skutečně stojí, a pokud ano, pečlivě vybírejte.

Jak vybrat domov pro seniory?

Telefonát napoví

Personál by vám měl podat maximum informací o domově, o jeho zázemí, péči a personálu. Už je celkem normální, že zařízení by mělo mít webové stránky, kde by mělo být ke stažení podání žádosti.

Osobní návštěva je nejdůležitější

Více než telefonát je důležitá osobní návštěva, tu nevynechávejte. Stejně tak by vám ji personál měl nabídnout. Ověřte si vybavení a přístup personálu. Zjistěte, zda jsou pečovatelky k dispozici 24 hodin denně, jak je zajištěna lékařská péče, zda je personál dostatečně vyškolen. Každý správný domov by měl mít zdravotní sestry v hlavním pracovním poměru, které jsou zodpovědné za podávání léků seniorům.

Bezpečnost a léky

Ověřte si, jak se v domově podávají léky. Nejpraktičtější je, pokud domov spolupracuje s lékárnou, kdy recepty skenuje přímo obvodní lékařka do lékárny a ta je pak domovu doručí jmenovitě pro každého klienta. Ověřte si, jak funguje zajištění bezpečnosti klientů, zda si mohou rychlým způsobem přivolat ošetřovatelku, když potřebují.

Kde se dobře vaří...

Senioři mají specifický jídelníček, zvláště ti nemocní, často mají i individuální stravovací plán. Některým domovům zajišťují jídlo firmy, které jídlo dováží, ale nejideálnější je, aby měl domov vlastní jídelnu.

Domov není vězení

Zjistěte si podrobnosti o režimu v domově, jak je to s vycházkami, návštěvami a kulturním programem a jinými akcemi.

Nejdůležitější je informovat se, zda je domov registrován, jakým způsobem se provádějí platby, zda máte příspěvek na péči, ze kterého se dá pobyt hradit, a hlavně – jakou má domov pověst. To snadno zjistíte i kontaktem s klienty a jejich rodinami.

Případ beznadějného domova Naděje 2000

Domov pro seniory je potřeba si pečlivě prověřit i z toho důvodu, aby se minimalizovalo riziko možného týraní.  

Jedním ze známých případů, kdy byli senioři týráni, byl soukromý stacionář Naděje 2000. Vedoucí ošetřovatelku Šárku Hatašovou soud v Ústí nad Labem definitivně odsoudil na konci letošního srpna ke dvěma letům s ostrahou za týrání svěřené osoby. Zřizovatelka domova hrůzy, kde nemocní senioři trpěli hlady a byli bez odpovídající lékařské péče, si odpykává 4 roky vězení.

Týrání v domovech? Je těžké ho odhalit

„Zjistit, že v zařízeních pro seniory dochází k týrání, je velmi obtížné,“ říká Sladká a dodává: „Pokud si toho nevšimne někdo z rodiny nebo samotný personál, často se o tom ani nedozvíme. A senioři v domovech se svěřují ještě méně než ti, co žijí doma.“ Odpovídá tomu i statistika. Oznámené případy týrání v pečovatelských domech od samotných obětí tvořily pouhé jedno procento.

Týrání a domácí násilí

Týrání může mít mnoho podob: od fyzického až po psychické, materiální a finanční zneužívání seniorů a v neposlední řadě i zanedbání péče. Podle statistiky spolku Život 90 je až 36 % seniorů týráno především fyzickyNejsmutnější je, že nejčastěji týrají seniory jejich příbuzní, převážně potomci a vnoučata (až 66 %). K týrání dochází i mezi partnery. 

„Takovým typickým případem, kdy dochází k týrání seniora, je provázání na špatnou ekonomickou situaci,“ popisuje Sladká. „Syn či dcera přijdou o peníze, zkrachuje jim podnikání, jsou v tíživé finanční situaci, a tak se vrací ke svým rodičům. Začíná docházet ke konfliktům, rodiče potomka dotují a ten, díky své tíživé situaci, začne reagovat tak, jak by možná normálně nereagoval,“ přibližuje dále Sladká velmi častý scénář.

K domácímu násilí dochází často i mezi partnery, kteří jsou spolu mnoho let. „Negativní vlastnosti bohužel s věkem posilují a pak dochází k fyzickému a psychickému napadání,“ uvedla Sladká. 

Senioři často o týrání mlčí. Proč? Nejčastějším důvodem je samozřejmě stud, pocit, že selhali jako rodiče. Zároveň je pro ně těžké si připustit, že se tak k nim chová někdo blízký, komu důvěřují.

Zobrazit celou diskusi