Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec mapám v podpaží. Pomoct může botulotoxin i elektřina

Pocení trápí řadu lidí.
Pocení trápí řadu lidí.  (Autor: Hightech Development)
Autor: sou - 
8. srpna 2015
06:30

V boji s pocením je nejspíš vše dovoleno. Lidé používají nejen antiperspiranty, ale také injekce botulotoxinu nebo nízký stejnosměrný proud. Podle odborníků bychom ale neměli zapomínat na to, že pocení je zcela fyziologický mechanismus sloužící k ochlazení našeho organismu.

Pocení je nepříjemná záležitost z hlediska společenského a kosmetického. Mapy v podpaží přesahující až na záda nevypadají moc přitažlivě. Řada z nás se tomu tedy snaží zabránit. „Když je horko, tak pocení je naprosto fyziologický mechanismus, který organismus používá k tomu, aby se ochladil,“ říká přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Artenberg.

Vlhkost na naší kůži vede k odpařování tekutiny a právě při odpařování se ztrácí teplo. Společně s rozšířenými cévami na kůži, když zčervenáme, pak účinně odvádíme teplo zevnitř organismu. Na určitých místech se ale čistě z kosmetického hlediska snažíme pocení zabránit. Některým stačí použít kvalitní antiperspirant. Jiní jdou v zabránění pocení dále.

Botulotoxin účinkuje až půl roku

Moderní metody proti pocení už zahrnují například injekce botulotoxinu. „Je to látka, která vede k ochrnutí svaloviny a zároveň vede i k utlumení uvolňování potu v té konkrétní léčené oblasti,“ upřesňuje Artenberg.

Jeho efekt začíná už po dvou až třech dnech a obvykle vydrží až půl roku. „V podpaží si myslím, že je to velice účinná metoda, stejně tak si myslím, že je to účinná metoda u rukou, kde je to často společenský problém, když někomu podáváme vlhkou ruku,“ míní Artenberg.

Na dlaních a chodidlech je ale aplikace i pomocí velmi tenké jehly velice bolestivá. Kvůli tomuto faktu ji spousta pacientů prý odmítá. Navíc často polemizují nad tím, že botulotoxin nechtějí používat čistě ze zásady.

Electro antiperspirant si můžete pořídit i domů

V boji proti pocení existuje i zlatá střední cesta. Tato metoda je podle odborníka velice zajímavá v tom, že nepoužívá v zásadě nic škodlivého. „Je to iontoforéza vodou z vodovodu. Už název říká, že používáme nízký stejnosměrný proud, který zavádíme do toho léčeného místa přes tekutinu,“ vysvětluje Artenberg.

Na tuto metodu se opravdu používá voda z vodovodu. Chlorové molekuly v ní umožňují vedení tohoto proudu. U rukou a nohou se používají misky, do kterých pacient namočí tyto části těla a pomocí bateriového adaptéru je tam zaveden nízký stejnosměrný proud. „V podpaží elektrody zabalíme do vlhké utěrky, která je opět namočená vodou z vodovodu,“ upřesnil Artenberg.

Sezení trvají několik minut. Zhruba po deseti je vidět poměrně znatelný efekt. Vydrží ale jen zhruba 2 až 3 měsíce. Výhodou podle dermatologa je fakt, že si tento přístroj pacienti můžou pořídit i domů. „Člověk, který má problémy s nadměrným pocením, pak už nemusí běhat do žádného zdravotnického zařízení a nechávat si to aplikovat,“ uzavírá přednosta.

ruudazvostravy ( 8. srpna 2015 11:47 )

 Vo ho*uno de,ale je hyc,že bi do toho jeden pyc.A eště k tomu je neska den ženckího vorga(ny)zmu.Ale žáný vobavi,prej hoňka pánckejch čů*ráků je vijímečně taki povolena.Bů*zeranti fšech zemý spojte se a lyctvo chcýpne na červenku

clearstream ( 8. srpna 2015 08:48 )

 já se mažu Driclorem z lékárny za 199 Kč a ten zabírá dobře.

Zobrazit celou diskusi