Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Salmonelóza udeřila na jihu Čech, 36 nemocných. Může za to vyhlášený řízek

Řízek se salátem zdrojem nebezpečného onemocnění.
Řízek se salátem zdrojem nebezpečného onemocnění.  (Autor: Shutterstock)
Autor: Vlaďka Hradská - 
5. srpna 2015
14:02

Už 36 nemocných salmonelózou hlásí českobudějovická krajská hygienická stanice. Zákeřnou bakterií se nakazili ve vývařovně ve Štěkni na Strakonicku. Zdrojem nákazy byl řízek s bramborovým salátem, který se v této jídelně podává pravidelně každý čtvrtek.

„Potíže má 42 lidí, všichni jedli před týdnem stejné jídlo. U 36 z nich salmonelózu už prokázaly laboratorní testy. Hlavní vlna nakažených naštěstí odeznívá, pokud ještě někdo další přibude, budou to jednotlivci,“ řekla Blesku Marcela Fryšová z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Zdrojem nákazy nejspíše vejce

Zdrojem průjmového onemocnění byla zřejmě špatně zpracovaná vejce. Řízek se salátem je ve vývařovně ve Štěkni vyhlášený. Podává se tam každý čtvrtek už léta a sjíždějí se na něj lidé z celého okolí, včetně zaměstnanců z různých firem ze Strakonic. „Dávají tu řízky přes celý talíř. Chodí na ně místní i chalupáři. I já na něj jezdím, ale tentokrát mi to nevyšlo. V tomhle horku se není ani co divit, že se tohle stalo,“ komentoval to jeden z projíždějících řidičů.

Provozovna je zavřená do doby, než v ní proběhne důkladná dezinfekce a hygienici dají povolení k jejímu otevření.

salto ( 6. srpna 2015 09:36 )

Vyhlášený řízek? Kdo ho vyhlásil?

Zobrazit celou diskusi