Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hrozná rána, pak začaly padat kufry. Při srážce vlaků v Horažďovicích se zranilo 50 lidí

Autor: ljš, sch - 
4. srpna 2015
20:10

Těšili se domů nebo na výlet, místo toho skončili v nemocnici.  Až 50 zraněných si vyžádala úterní srážka dvou rychlíků v Horažďovicích na Klatovsku. Se středně těžkými a lehkými zraněními převezli záchranáři do nemocnic 15 lidí. Při pohledu na fotografie zevnitř vlaku je zřejmé, že lze hovořit o štěstí.

„Slyšely jsme hroznou ránu a začaly padat kufry. V našem vlaku asi žádná vážná zranění nebyla, v tom druhém vlaku to muselo být horší, hodně lidí odvážela sanitka,“ popsala Klatovskému deníku srážku cestující Marie Soukupová, která jela se svou kamarádkou z lázní.

A měla pravdu. Většina zraněných, které převezly vrtulníky a sanitky do nemocnic, byla právě z rychlíku, který do stanice přijel od Českých Budějovic a kterému vykolejily poslední vagony. „Jeli jsme s kamarády z Budějovic do Plzně, vůbec nevím, co se stalo. Kluky odvezli do nemocnice. Vypadali dost potlučeně, ale mluvili. Snad budou v pořádku,“ řekl deníku silně otřesený Honza.

Stejně jako ve Studénce zvládli naštěstí záchranáři a hasiči celý zásah bez chyby. „Byl to fofr. Sanitky pořád houkaly, létaly vrtulníky. Lidé z celého okolí se chodili dívat na místo neštěstí, ale nikdo nic přesně nevěděl, všude úřadovali lidé z Drážní inspekce,“ řekla Blesku Marie Staňková z Horažďovic.

Železniční neštěstí se stalo asi kilometr za stanicí Horažďovice - předměstí. Výpravčí, který měl normálně nastoupit až na noční, byl povolán do práce už v 16 hodin. Jeho kolegu z odpolední šichty totiž předčasně stáhli, zřejmě pro potřeby vyšetřovatelů.

K nehodě došlo ve 13:12. Vykolejily vagony u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Vagony narazily do přední části rychlíku Vajgar, který jel z Plzně do Brna. Stanice Horažďovice - předměstí je po nehodě mimo provoz, místo vlaků mezi Nepomukem a Strakonicemi jezdí autobusy. Omezení potrvá a náhradní doprava bude jezdit podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského zřejmě do středečního poledne.

Video 37 zraněných, milionové škody: Vlak vykolejil a narazil do jiné soupravy - Pavel Schuster, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce stál rychlík Vajgar před návěstidlem do stanice a čekal na průjezd rychlíku Rožmberk. Protože stanice se rekonstruuje, rychlík od Plzně měl přijet na stejnou kolej, z níž odjížděl vlak od Brna. Příčinou nehody by mohla být špatně přehozená výhybka. Podle Kučery byla pravděpodobně přehozena přímo pod projíždějícím vlakem, takže jeho poslední a předposlední vůz vykolejil. Při nehodě vznikla na lokomotivě a poškozených vozech škoda 12 milionu korun, dalšího půl milionu na kolejích, doplnil Kučera.

turan ( 5. srpna 2015 09:24 )

No my pastevci v pohode,a vy sa zabíjajte ďalej!

tubka.jentak.jen. ( 5. srpna 2015 08:13 )

pro vás pastevce to na ty dvě úzkorozchodné jednokolejky stačí, čobole

turan ( 5. srpna 2015 06:41 )

Keď som cestoval vlakom okolo Sázavy,bol som z manželkou prekvapený že aj na malých zástavkach sú vypravcovia,u nás taký vláčik vypravuje sprievodca,ktorý je zároveň aj vlakvedúcim!Acesto všetko že máte na dráhe prezamestnanosť,každú chvíľu nehoda?

Zobrazit celou diskusi