Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prague Pride bude letos největší v historii. Jeptiška, kterou zakázal Duka, přijede

Barevný pochod Prague Pride
Barevný pochod Prague Pride  (Autor: Blesk – Jan Tůma a archiv Blesku)
Autor: Matěj Smlsal - 
4. srpna 2015
12:18

Už popáté se bude v Praze konat týdenní festival LGBT lidí Prague Pride. Díky bohatému programu, který zahrnuje 125 akcí, bude letos největší v historii. Během festivalu vystoupí například vousatá zpěvačka Conchita Wurst či americká jeptiška Jeannine Gramick, jejíž přednášku v Akademické farnosti zakázal kardinál Dominik Duka. Sestru ale nakonec přivítá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Právě odpor k vystoupení jeptišky Jeannine Gramick, která se už od 70. let věnuje problematice LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby, pozn. red.), věřících a církve, vzbudil v minulých dnech rozruch.

Přednášet měla v prostorách Akademické farnosti. „Bratr farář Tomáš Halík nám celou dobu nabízel tento prostor. A kdyby nepřišel zákaz od arcibiskupa Dominika Duky, tak by se tam akce konala. Netušíme, proč zákaz přišel,“ řekl Stanislav Kostiha ze společenství Logos ČR, které sdružuje věřící gaye a lesby.

Beseda se sestrou se nakonec uskuteční ve Velké aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. A konat se bude i promítání polského filmu Ve jménu..., který Duka ve farnosti také zakázal. Ochotně ho odvysílá Náboženská společnost českých unitářů v Hašplově přednáškovém sále v Praze 1.

Video  Prague Pride bude největší v historii. Přijede i "zakázaná" jeptiška  - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Festival se bude konat od 10. do 16. srpna. Mezi největší lákadla patří pondělní zahajovací koncert s vítězkou Eurovize Conchitou Wurst či Anetou Langerovou. V pátek 14. srpna vystoupí 130členný The London Gay Men’s Chorus, největší mužský pěvecký sbor v Evropě. Celý týden se bude konat řada přednášek i výstav, novinkou jsou akce, které mají upozornit také na problematiku romské LGBT komunity.

Všichni jsme stejně teplí, hlásá slogan

Tématem letošního ročníku je šikana. „Česká společnost ráda říká, jak je tolerantní a gayové i lesby si tu žijí stejně jako většinová společnost. Velmi často jde ale o toleranci ve smyslu strpění spíše než přijetí gayů a leseb,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

I proto letos organizátoři zvolili slogan Všichni jsme stejně teplí. „Chceme jím říct, že ačkoliv se o gayích a lesbách mluví pejorativně jako o teplouších, tak z pohledu termokamery jsme všichni teplí stejně,“ dodala Saparová.

Nejviditelnější akcí festivalu bude sobotní průvod, který půjde opět z Václavského náměstí na Letnou. Loni se do něj zapojilo 20 tisíc LGBT lidí a jejich přátel.

Ve Studiu Blesk promluvila o chystaném festivalu i jeho ředitelka. Jak Prague Pride pomohl bývalý prezident Klaus? Podívejte se na video:

Video  Ředitelka Prague Pride: Proč jsme pozvali vousatou zpěvačku a jak nám pomohl Klaus  - Blesk TV
Video se připravuje ...