Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ohnivé inferno na Rakovnicku: Hasiči se postavili obřímu požáru

Autor: ČTK - 
3. srpna 2015
19:48

Hasiči u Olešné na Rakovnicku zasahují u rozsáhlého lesního požáru. Vyhlásili nejvyšší možný stupeň požárního poplachu a požádali o pomoc kolegy z Ústeckého a Plzeňského kraje, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Jedná se o požár lesa velkého rozsahu, byl vyhlášen zvláštní stupeň. Na místě zasahuje vrtulník. Požádali jsme Ústecký a Plzeňský kraj, aby také poslaly cisterny,“ uvedl Svoboda. K tomu, jak velké území je zasaženo plameny, zatím neměl informace.

Ve Středočeském kraji se kvůli dlouhotrvajícímu suchu nesmějí rozdělávat ohně. Platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích.

Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření či táboření mimo vyhrazené prostory. Motoristé nesmějí zajíždět do lesů a na polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování.

Na většině území Česka překročí v úterý maximální teploty 31 stupňů Celsia, o něco menší vedro bude jen v Karlovarském kraji a na Vysočině. Vzhledem k nedostatku srážek a přetrvávajícímu suchu hrozí riziko požárů, nejvíce v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi