Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Srovnávat platy soudců a učitelů? Populistické, kritizuje šéfka Soudcovské unie

Prezident Miloš Zeman kritizoval platové rozdíly.
Prezident Miloš Zeman kritizoval platové rozdíly.  (Autor: L. Křivan, P. Ryšlink, ČTK, archiv)
Autor: všm - 
3. srpna 2015
20:30

Začínající soudci berou 70 tisíc, zatímco zkušený učitel s letitou praxí 25 tisíc. Tuto nesrovnalost zdůraznila i hlava státu Miloš Zeman v nedělním pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Podle šéfky Soudcovské unie Daniely Zemanové je ale takové přirovnání nesmyslné. „Varuji před takovým srovnáním, je velmi nešťastné a velmi populistické.“

Prestiži justice mimo jiné nenapomáhá dle mého názoru příliš velká platová diference s odstupem od ostatních profesí. Uvedu jediný příklad. Já skoro každý měsíc jmenuji dvacet třicet nových soudců, soudkyň. Jsou to většinou lidé kolem 30 let a jejich nástupní plat je kolem 70 tisíc měsíčně. Přitom vím, že učitel s 25 lety praxe má plat kolem 25 tisíc,“ uvedl Zeman.

Takovéto přirovnání se ale nelíbilo prezidentce Soudcovské unie a soudkyni Nejvyššího správního soudu Daniele Zemanové. „Stavět proti sobě skupinu učitelů a soudců takovýmto způsobem vnímám jako velmi nešťastné a velmi populistické. Tyto profesní skupiny mají své odlišnosti. Soudce například nemá možnost si jakkoliv komerčním způsobem přivydělat.“

V každém případě ale souhlasí s tvrzením, že jsou učitelé špatně placení. A na to podle ní společnost doplatí, stejně jako by doplatila na špatně placené soudce. „Plat soudce si ale každý stát určuje sám a ukazuje tím, jak si dané profese váží. Můžeme říct, že mají mít stejně lékaři, soudci, učitelé. To je ale reálně možné za několik desítek let,“ vysvětlila Zemanová. Rozhodně odmítla, že by se měl snižovat plat soudců kvůli platu učitelů a obráceně.  

Učitelé byli podhodnoceni už za minulého režimu

Srovnání se úplně nelíbilo ani Františkovi Dobšíkovi, předsedovi školských odborů. „Určitě bych platy učitelů nesrovnával se soudci. Ale faktem je, že je zde výrazný nepoměr v neprospěch pedagogických pracovníků. Vždyť někteří mají jen 13 tisíc čistého, takové poměry nejsou v pořádku. Nastavilo se to tak už v polistopadovém vývoji a nikdo nemá odvahu to změnit,“ postěžoval si Dobšík. 

Video Rozhovor Zeman – Justice 2 - Blesk
Video se připravuje ...

Učitelé byli podle něj podhodnocováni za minulého režimu a to se přeneslo i do režimu nového. „Politici vám budou argumentovat, že lze zdroje získat třeba z evropských peněz. Ty by ale měly být jen bonusem navíc. Základ musí poskytovat stát,“ uzavírá předseda.

jarypadlo ( 4. srpna 2015 11:37 )

Soudce si nemůže jít ani sednout ke kase do supermarketu?Jaké ponížení!!! Co kdyby radši za ty prachy byli aspoň poctiví?

tgbg ( 4. srpna 2015 09:10 )

A vy víte, že byla vinna???? Co provedla????

hejhej ( 3. srpna 2015 23:06 )

Soudce nemá možnost komerčního přivýdělku, tak berou úplatky. Neustále se jim zvyšují platy, aby neprotahovali soudní jednání. Názorný říklad soudkyně, která zprostila viny kobylu Nagyovou a zdůvodnění rozhodnutí z června ještě neuvedla.Prý až v srpnu......

violahorska ( 3. srpna 2015 22:06 )

Na pedagogické fakulty jsou přijímáni studenti, kteří by jinde neměli šanci. A protože se chtějí tyto fakulty uživit (PdF), přijímají je. Výsledkem je nadprodukce učitelů, kteří nemějí dětem co předat, protože sami neznají. Zvýší-li se platy, zvýší se zájem, na PdF se nebudou hlásit jen nicky, které by si na jiné VŚ ani neškrtly, přibyde mužů - učitelů.

steelheart ( 3. srpna 2015 21:33 )

jo, soudcove jsou nesrovnatelni!!! elita! co takovej ucitel by chtel, ze jo soudcovskej ksindl

Zobrazit celou diskusi