Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

30 tisíc za Havlovo náměstí ve Svaté zemi? Ministerstvo je nakonec platit nemusí

Nadace Dagmar a Václava Havlových 97 nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména někdejšího prezidenta Václava Havla
Nadace Dagmar a Václava Havlových 97 nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména někdejšího prezidenta Václava Havla  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, bru - 
3. srpna 2015
13:33

Za přejmenování náměstí v Izraeli si Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 naúčtovala licenční poplatek 30 tisíc korun. Zaplatit ho mělo ministerstvo zahraničí. Po dnešním jednání se však zdá, že poplatek je prominut.

Nadace Dagmar a Václava Havlových 97 nebude chtít po ministerstvu zahraničí licenční poplatek za užití jména někdejšího prezidenta Václava Havla. Po dnešním jednání to novinářům řekli ředitelka odboru veřejné diplomacie ministerstva zahraničí Kristina Larischová a ředitel Nadace Vize 97 Vangelis Zingopis. Ambasády budou přes ministerstvo informovat nadaci o všech iniciativách a vyžádají si souhlas její předsedkyně Dagmar Havlové, plyne dál z dohody obou stran.

Nadaci vadilo, že nevěděla o plánovaném přejmenování náměstí po Havlovi v izraelském přístavním městě Haifa. Po ministerstvu chtěla licenční poplatek.

Lidové noviny v červenci uvedly, že finance za užití Havlova jména vybírá Knihovna Václava Havla na základě pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Poplatek prý činí 30.000 korun bez daně. Nadace Havlových spravuje osobnostní práva po zesnulém prezidentovi.

Licenční poplatek měly podle Lidových novin zaplatit radnice nebo instituce, které uctily Havla „jeho“ lavičkou. Týká se to například Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nebo plzeňské radnice.

Výzvu k zaplacení částky dostal i český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, když se po Havlovi přejmenovalo náměstí v přístavním izraelském městě Haifa. Podle zástupců Vize 97 se tak stalo proto, že nadace nedostala o chystaném přejmenování předem žádné informace a nikdo nepožádal o souhlas. Ministerstvo poplatek zaplatit nechtělo s odůvodněním, že v celé záležitosti bylo pouze zprostředkovatelem.

Zingopis uvedl, že peníze, které získává nadace z darů, poskytování služeb, prodeje výrobků chráněných dílen a udělování licencí, následně přerozděluje do zdravotnictví, kultury, vzdělávání a do zachování kanceláře Václava Havla.

va45 ( 3. srpna 2015 18:22 )

Největší zlatokopka Česka bude na Vénovi ve třech urnách vydělávat do konce svého života.Pak v tom bude pokračovat jeji podařená dcera.Jaká matka taká Katka. Těch laveček by mněli starostové a hejtmani nechat udělat více.Napřed se na nich nabalí Šípek a pak Dáša bude v tom s rodinou pokračovat.No nejsme mi to národ blbců.

zauber ( 3. srpna 2015 16:54 )

Ano, to je pravda. Starý Benda byl znamenitý a vyhlášený spáč sněmovny, ale to jeho ééé... to bylo fakt, silné a velice časté kafe. Blb na entou, ale klika blba Marka tam protekčně dostal a ten tam bude snad strašit až do smrti, pokud ovšem nebude dříve nějaký převrat.

gabreta ( 3. srpna 2015 16:47 )

Fakt je, že úroveň s Jakešem téměř stejná. Havel si dobře rozuměl s Vaškem Bendou a taky si dobře pokecali. Benda míval zase "éééééééééééé"!

zauber ( 3. srpna 2015 16:38 )

Milouše Jakeša a jeho slavný projev z Červeného hrádku je neustále připomínaán a omílán. Nechápu jen proč, nenáme k dispozici sestřih blekotů tohoto západem protlačeného blba. Ať i ta mladší generace se potěší jeho nesmírně "kultivovaným" projevem. Ráčkující blb měl v oblibě slůvko - ehm. Takže jeho projev to bylo samé ehm: ,,Já myslím, ehm, ehm, že Dášo...

xiioma ( 3. srpna 2015 15:54 )

A co Milda? Kdy tomuto "slovutnému" staříkovi světoznámého jména postaví aspoň nějaký maličký sloupek, branku, nebo aspoň lávku přes potůček.

Zobrazit celou diskusi