Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Soudce Havlín mě účelově žaloby nezbavil, brání se exministr Březina

Exministr Karel Březina a bývalý soudce Ondřej Havlín
Exministr Karel Březina a bývalý soudce Ondřej Havlín  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, všm - 
3. srpna 2015
13:18

Vlivný člen pražské ČSSD Karel Březina se brání podezření, že ho soudce Ondřej Havlín před čtyřmi lety účelově zprostil obžaloby. Tvrzení označil za spekulace. „Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze, ani jakýkoli post, ani jinou věc,“ odmítl důrazně.

„Zásadně odmítám tvrzení, že jsem jakýmkoli způsobem ovlivnil rozhodnutí obvodního soudu, což má vycházet z odposlechů jiných osob,“ ohradil se Březina, bývalý náměstek pražského primátora a současný zastupitel magistrátu, proti článku týdeníku Respekt.

V něm se objevila informace, že soudce Ondřej Havlín před čtyřmi lety Březinu účelově zprostil obžaloby. Březina tvrzení označil za spekulace. „Velmi důrazně se ohrazuji proti tvrzením a spekulacím uvedeným v článku časopisu Respekt,“ uvedl politik.

Březina údajně Havlínovi za zprošťující rozsudek slíbil místo v diplomacii. Řekl to kladenský soudce Petr Sedlařík. Odkázal přitom na odposlechy, které jsou součástí jiné kauzy, za niž Sedlařík tento týden poslal Havlína nepravomocně na 6,5 roku do vězení.

„Toto je skutečně ve spise zaznamenáno. Soudce Havlín měl tehdy s obžalovaným Březinou dopředu hovořit o výsledku trestního řízení, který měl být pro Březinu pozitivní. Stejně tak bylo zaznamenáno, že soudce Havlín vynesl zprošťující rozsudek nad Březinou účelově. Hovořil o tom na záznamu sice s třetí osobou, ale to, co popisuje, odpovídá výsledku,“ řekl Sedlařík.

Potvrdil také, že podle záznamu Březina Havlínovi údajně sliboval, že až jeho strana vyhraje volby a on získá nějakou vyšší funkci, bude schopen mu pomoci k místu na ambasádě. Havlín naposledy působil jako velvyslanec v Bulharsku.

Peníze nechtěl, lákala ho diplomacie

Březinovi před čtyřmi lety hrozily až dva roky vězení za to, že zatajil své angažmá ve dvou zkrachovalých firmách a nechal se pak zvolit do dozorčí rady další společnosti, což se podle zákona nesmí. Havlín ho tehdy obžaloby během pár stání zprostil.

Prostorový odposlech Havlína zachytil, jak v rozhovoru se svým známým o Březinově kauze hovoří. Březinu mu údajně dva dny před procesem přivezl kamarád Jan Harangozzo. Havlín se pak údajně s Březinou domluvil, že ho zprostí viny na základě toho, že uvěřil pochybnému právnímu posudku, a jednal tím pádem neúmyslně.

Březina, který byl tehdy náměstkem pražského primátora, mu měl podle soudcova povídání nabízet za zprošťující rozsudek peníze, ale ty soudce nechtěl. Požadoval spíš pomoc Harangozzovi a Františkovi Janů s územním plánem v Praze. Pro Havlína byla zajímavější nabídka místa v diplomacii, do které se toužil vrátit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stanislava ( 10. srpna 2015 15:39 )

Pán Březina určitě lže, jak tiskne. Jeho matka byla za svobodna Havlínová. Její táta vysoký stranícky funkcionář a ministr školství. Podoba mezi nim a soudcem Havlínem je. Výzor, postava, váha ap. Havlíba jsi moc dobře pamatuji. Byla jsem několikrát na poradě, kterou vedl a jednou i služebně, v delegaci, mimo republiku. Určitě Březinovi pomohl.

jarypadlo ( 4. srpna 2015 11:40 )

Bříza jako první zástupce stojí za skandálem když magistrát platil neexistující právní kanceláři a jde celkem o 750 mega,tohle už asi neprojde.Snad.

Zobrazit celou diskusi