Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

RPG Byty a Bakala mají kšeft: 20 bytů pro uprchlíky na 1,5 roku

Některé byty pronajme ministerstvo pro uprchlíky.
Některé byty pronajme ministerstvo pro uprchlíky.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: všm - 
3. srpna 2015
20:14

Na 18 měsíců si ministerstvo vnitra pronajme dvacet bytových jednotek od společnosti RPG byty, se kterou je úzce propojen miliardář Zdeněk Bakala. Informaci získal Blesk.cz jako první. Za rok a půl si tak společnost, ve které má Bakala podíl, přijde na nemalé peníze.

„Ministerstvo vnitra rozhodně nechystá rozsáhlejší spolupráci se společností RPG. Nicméně na základě výsledků jednání s několika firmami jsme jednorázově uzavřeli pronájem dvaceti bytů právě s touto společností. Je to na 18 měsíců,“ popsala Hana Malá z oddělení komunikace ministerstva vnitra redakci Blesk.cz.

Ubytování v integračních bytech je samozřejmě zpoplatněno. Ministerstvo vnitra platí v přijímacích a pobytových střediscích za jednoho žadatele o azyl zhruba 400 korun na den. Někteří jedinci si ale údajně své ubytování již hradí sami.

Podle informací, které máme k dispozici, některé z rodin přestěhovaných do našich bytů se již dokázaly uplatnit na trhu práce a své životní náklady si hradí z příjmů ze zaměstnání,“ vysvětlil Petr Handl, ředitel pro vnější vztahy RPG Byty.

Společnost je majetkově propojená s Bakalou. Z tohoto důvodu se na hlavu miliardáře snesla kritika i z úst prezidenta Miloše Zemana, který vystoupil v neděli v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech.

Já dlouhodobě pokládám pana Bakalu za lidskou hyenu, tento způsob těžení z uprchlíků to jen dokazuje. Město Havířov by mělo zasáhnout,“ okomentoval Zeman.

To ale není podle Evy Wojnarové, tiskové mluvčí magistrátu města Havířova, možné. „Co se týče bytů RPG, jedná se o soukromou společnost, která nemá povinnost konzultovat obsazení svých bytů s žádným státním orgánem ani s městem.“

Proti tomu se společnost RPG Byty ohrazuje. „Pouze jsme reagovali na žádost o spolupráci ze strany Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra, která nás již v říjnu loňského roku požádala o možnost pronajmout si výhledově v Havířově nejprve deset a ve druhé fázi ještě dalších deset bytů pro své klienty, kteří v Havířově již několik měsíců až let v jejich zařízení bydlí a bydlení v bytě by pro ně bylo možnou alternativou,“ nastínil Handl.

Nedostatečná péče

Zmiňované byty slouží osobám, kterým byla přiznána mezinárodní ochrana a které vstoupily do Státního integračního programu a požádaly o dočasné ubytování v Integračních azylových střediscích. Pobyt v nich slouží především k osvojení českého jazyka a získání samostatného bydlení a zaměstnání. 

Video Rozhovor Zeman - Bakala - Blesk
Video se připravuje ...

Společnost RPG Byty je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Opakovaně přitom čelila kritice, že se o byty po hornících málo stará a že řada z nich je v dezolátním stavu. „Vlastníci RPG Byty investovali do oprav bytového fondu doposud jen zlomek toho, co vybrali z nájmů,“ uvedl šéf Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Společnost vlastní a spravuje 44 000 bytů, hlavně bývalých bytů těžební společnosti OKD. V jejím portfoliu jsou i další nemovitosti – obytné domy, nebytové prostory, komerční objekty i pozemky, a to převážně na území Moravskoslezského kraje.

Celý záznam z Lán sledujte zde:

Video CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech! Uprchlíci, Bakala a opilci ve sněmovně - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elvier ( 7. srpna 2015 00:18 )

Takze lidi,kteri tam ziji maji smulu.Zajimalo by me,jak si nekdo legalne muze koupit pres 40tis. bytu.Je mi lito tech lidi,co tam ziji.Kdovi koho budou mit za sousedy.Myslim,ze si lze domyslet,kdo tam bude bydlet.

blastr ( 6. srpna 2015 17:07 )

Samozřejmě v daňovém ráji Švýcarsku.

lalia ( 6. srpna 2015 16:25 )

cotonice,Sobotky bych vynechala.V té době se vše rozprodávalo bylo to od Havla a ODS přikázáno,také Klaus řekl,zbavit se majetku,aby stát nic neměl.Sobotka měl v té době smůlu,že byl ministr financí.Kdyby tam byl kdokoliv jiný,tak by to také udělal.Takové hyeny jako byl Bakala ulovili co se dalo.Je jich víc.I vysoce postavených.

lalia ( 6. srpna 2015 16:17 )

 Je to ale výkuk ten Bakala.Koupil to za tržní cenu,kolik už mu ty pronájmy už vynesly,jak se obohatil a teď,když mu teče do bot,tak to prodal za vysokou cenu.To jsou ti Havlovi a Klauzovi miliardáři.Ti rozhodli,že se republika rozprodá,proto se tak stalo za Grosse.Teď by to republika potřebovala pro uprchlíky a musela by si to zpátky koupit a hooooodně draze.To se děly kopance,že pane Klauzi ?Že ho Zeman nazval tak,jak ho nazval je úplně v pořádku./Bakalu/

pelagie ( 5. srpna 2015 07:43 )

přesně trefa.....

Zobrazit celou diskusi