Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dopravní kolaps na cestě k moři: Dlouhé kolony, nabouraný český autobus v Chorvatsku

Autor: ČTK, simao - 
1. srpna 2015
14:41

Řadu zemí střední a jihovýchodní Evropy zasáhl dopravní kolaps. Dálnice jsou ucpané, lidé vyrazili na jih k moři. Podle mnohých půjde o nejhorší víkendový provoz za celé prázdniny. Problémy mají v Německu, Rakousku, ty největší pak ve Slovinsku a Chorvatsku, kde boural český autobus. Patrně kvůli únavě řidiče.

Řidiči směřující k chorvatskému Jadranu musejí podle informací Ústředního automotoklubu (ÚAMK) počítat už od Rakouska s kolonami dlouhými desítky kilometrů a mnohahodinovým zpožděním. Tento víkend má být pro cestu do Chorvatska nejhorším z celých prázdnin. V zemi zcela zkolabovala doprava v okolí Záhřebu.

Německo

Několikahodinové zdržení čeká na motoristy rovněž na německých dálnicích. Tam jsou dlouhé kolony na dálnici A8 mezi Mnichovem a Salzburkem, kde musí řidiči počítat se zdržením přes dvě hodiny. Podobná situace a zdržení okolo hodiny je na dálnici A3 ve směru na Pasov. Kolony tam jsou u města Deggendorf.

Rakousko

"V Rakousku je nejhorší situace na Taurenské dálnici vedoucí ze Salzburku směrem na Villach," sdělil ČTK mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. Situace na této dálnici se sice od rána poněkud zlepšila, stále je tam však 12 kilometrů dlouhá kolona u severních tunelů u Salzburku. Na výjezdu z tohoto města čeká řidiče tříkilometrová šňůra aut.

Švýcarsko

Dlouhé kolony se začaly tvořit také ve Švýcarsku při cestě na jih země. Až 17kilometrová brzy vznikla u tunelu Svatého Gottharda poblíž švýcarské vesnice Wassen v centrální části země.

Francie

Problémy však neřeší pouze automobilisté, jedoucí směrem na jihovýchod k Jadranu. Obří kolony se vytvořily i na dálnici A7 mezi francouzskými městy Vienne a Valence na jihovýchodě země galského kohouta. A to opět kvůli nejrušnějšímu víkendu letošních prázdnin. A7 je přitom známá jako "Autoroute du soleil", tedy Dálnice za sluncem. Míří totiž k francouzskému pobřeží Středozemního moře.

Itálie

V Itálii jsou problémy na Brennerské dálnici A22 směrem na jih. Dlouhé kolony stojí u Bolzana a Verony. Na dálnici A4 se tvoří pomalu jedoucí kolony od Benátek až po Terst.

Maďarsko

V Maďarsku je podle ÚAMK hodinové zdržení u hranic se Slovenskem na dálnici D2 a půlhodinové zdržení je u hraničního přechodu Goričan ve směru do Chorvatska.

Slovinsko

S více než hodinovým zdržením lze počítat i před tunelem Karavanky ve směru do Slovinska, kde je kolona měřící 14 kilometrů. Ve Slovinsku vznikly kolony v okolí hlavního města Lublaně a na všech hraničních přechodech do Chorvatska. Nejhorší situace je na severu země na dálnici A4 mezi městy Maribor, Ptuj a přechodem Macelj, kde se řidiči ve dvacetikilometrové koloně zdrží nejméně dvě hodiny. S podobnou prodlevou lze počítat i na přechodu Starod u Rijeky.

Chorvatsko: Boural český autobus

V Chorvatsku podle ÚAMK totálně zkolabovala doprava v okolí Záhřebu. Na všech příjezdech směrem na jih je zdržení minimálně 2,5 hodiny. Od Slovinska jsou před Záhřebem asi desetikilometrové kolony.

Daleko horší situace je na dálnici A1 vedoucí dále na jih, po níž se pohybuje pomalu jedoucí kolona vozidel od Záhřebu až po rozdělení dálnic na Istrii a jih. Situaci na této dálnici rovněž zkomplikovalo několik nehod, z nichž jedna je u Karlovace na 38. kilometru ve směru na sever.

Ke zpomalení provozu na A1 přispěl mimo jiné i český autobus, který ráno havaroval u města Gospić. Podle webu listu Slobodna Dalmacija vozidlo sjelo z vozovky, nikdo se prý ale nezranil. Za nehodu podle všeho může únava řidiče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fouk.si ( 3. srpna 2015 12:54 )

fouk.si ( 3. srpna 2015 12:52 )

Na takovou dovolenou ani omylem .Hlavně že se pak budou chvástat byli jsme u moře (pro sca nýho )

nmlk ( 2. srpna 2015 06:24 )

Než zažívat TOTO, tak to si raději připlatím za letenku. Nechápu. To se jako všichni chtějí předvést, že jedou na dovolenou, trochu takové chování ovcí, kde jedna, tam druhá, tam třetí ... tam celý národ - Němci tam, Rakušané jinam a Češi, aby se neřeklo, tak se přidají. Divné, trapné a UTRPENÍ v těch vedrech k tomu, stres a dovolená o ničem, navíc asi bude na plážích přelidněno.

jir-ka ( 1. srpna 2015 20:03 )

Toto se děje každý rok o prázdninách .Prakticky v celé Evropě. Tak z toho nedělejte vědu . Kdo chce jede a kdo ne tak letí letadlem .

jaromir123 ( 1. srpna 2015 19:48 )

A já jsem myslel, že hlupáků ubývá ale na těch fotkách je jich nějak hodně.

Zobrazit celou diskusi