Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Modrý úplněk na fotkách: Magický měsíc uhranul čtenáře Blesk.cz i fotografy z různých koutů Země

Autor: rc - 
1. srpna 2015
13:02

Magický modrý měsíc vyšel na oblohu z pátku na sobotu a lidé vyrazili s foťáky do ulic, aby si tento jedinečný útvar zvěčnili. Nejen čtenáři Blesk.cz, ale lidé z různých koutů planety zuřivě fotili tuhle nebeskou podívanou. A tady jsou výsledky.

Modrý úplněk přilákal do ulic a hvězdáren, anebo alespoň k pohledu z oken, balkonů či teras, mnoho lidí, kteří se kochali krásou páteční noci a magický měsíc si fotografovali.

Na obloze se objevil jedinečný útvar, který v dohledné době jen tak nespatříte. Jednalo se o druhý úplněk v měsíci, který se objevuje jednou za zhruba dva a půl roku. Na další si tak budeme muset počkat do roku 2018.

Poprvé v červenci měsíc zcela dorostl do úplného tvaru 2. července a z páteční noci na dnešní tak dorostl podruhé. Této noci jsou proto přikládány magické vlivy, název "modrý měsíc" však nesouvisí s astronomií, ale se starým názvoslovím amerických osadníků a zemědělců. 

Podívejte se, jak unikátní měsíc zářil nad sochou Svobody v New Yorku nebo nad mořem v Řecku. Čtenářka Blesk.cz pak poslala snímek i z daleké exotiky. "Posílám modrý úplněk z Havaje. Nemůžu spát pro časový posun, nebo možná kvůli úplňku," vzkázala z místa Kihei na Havajských ostrovech.

leeloo ( 1. srpna 2015 13:56 )

Proberte se a nepodlehejte autosugesci, pojem modry mesic je jenom obrazne oznaceni, zadny modry mesic nebyl, jenom obycejny uplnek, akorat jeden navic za cervenec... Kdyby vam rekli, ze tam na nem bude videt krava, tak zacnou chodit do redakce fotky s kravou

Zobrazit celou diskusi