Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pvní reakce strojvedoucího z pendolina po probuzení: Ptal se, jestli nikdo nezemřel

Autor: rc - 
1. srpna 2015
12:20

Strojvůdce tělem i duší. Jan Č. řídil pendolino, které kvůli polskému řidiči kamionu havarovalo u Studénky. Při nehodě přišel o nohu a několik dní strávil v umělém spánku. Když ho lékaři probudili, ptal se, zda jsou všichni cestující v pořádku.

„Oproti minulým letům zaznamenávám neuvěřitelný nárůst neukázněnosti účastníků silničního provozu. Člověku to hlava nebere, co vše si lidé v osobních nebo nákladních automobilech dovolí, a hlavně jak riskují,“ říkal strojvůdce Jan Č. loni v magazínu Železničář před rokem.

Teď sám leží v nemocnici – po nehodě, za kterou mohl polský kamioňák. Ten 22. července vjel kamionem na železniční přejezd, přestože svítila červená. Po následné srážce zemřeli tři lidé, ale obětí mohlo být daleko víc. Strojvedoucí Jan Č. dokázal snížit rychlost vlaku ze 160 na 142 kilometrů v hodině. Údaje pocházejí ze zadního záznamového zařízení, data z přední „černé skříňky“ se analyzují.

Rána to ale byla veliká. Strojvůdce zatáhl ruční záchrannou brzdu a dal se dle instrukcí v podobných případech na útěk z řídicí lokomotivy. Hned za ní se nacházely sedačky pro cestující, šest řad náraz zdemoloval. Při vší smůle totiž vezl kamion náklad plechů z Polska do Maďarska. Ty se podepsaly pod děsivý rozsah celé havárie.

Strojvůdce byl převezen do fakultní nemocnice v Ostravě, kde byl uveden do umělého spánku, z něhož se probral před několika dny. Jeho první slova byla, zda jsou všichni cestující v pořádku. „Jsme v kontaktu přes jeho partnerku. Samozřejmě teď má nejtěžší období, kdy mu plně dochází, co se stalo,“ řekl iDNES.cz Václav Sosna, vedoucí provozu Depa kolejových vozidel. „První, o co se zajímal, tak bylo, co se stalo a jestli někdo z cestujících nezemřel. O sebe se staral až potom,“ dodal Sosna.

Příběh strojvůdce hrdiny vzal za srdce spoustu lidí. Na jeho uzdravení byla dokonce založena sbírka s účtem 4026277399/0800, do níž dorazilo už přes 1,4 milionu korun. „Je to fantastické, jsme všem moc vděční. Sbírka potrvá až do ukončení Honzovy léčby,“ raduje se Sosna. Přispěli i Němci, ale také Poláci, jejichž řidič nehodu způsobil. Kolegové strojvůdce nyní chtějí, aby se jejich sportovně založenému kamarádovi dostalo co nejkvalitnější rehabilitace. A také špičkové protézy pro usnadnění návratu do kruté reality.

pajdul ( 1. srpna 2015 20:38 )

To jsi debil,co?

rocasser ( 1. srpna 2015 16:19 )

Ten člověk je dost dobrý a za to co udělal,by mněl dostat nějaký řád. Zachránil lidi a sám byl zraněn

frantazloun ( 1. srpna 2015 15:50 )

Ať žije strojvůdce z pendolína, náš novodobý Meresjev!

frantisek.p ( 1. srpna 2015 15:02 )

Já četl, se z strojvedoucího pedofil po probuzení

joynkaa ( 1. srpna 2015 13:53 )

To je neuvěřitelný Člověk . Všichni mu přejeme, ať se z toho dostane. Je moc dobře, že za ním chodí jeho přítelkyně. Ta je teď pro něj největší oporou. Taky jsem poslala peníze na to konto. Podle karmy by měl mít pan Jan Č. hodně dobrých věcí před sebou. Tak uvidíme, jak to dopadne. Ale působí na mně, že je pozivní člověk.

Zobrazit celou diskusi