Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opičí uprchlíci: Lidé mohou v Olomouci chodit mezi makaky, kteří ale z výběhu utíkají pryč

Autor: rys, ČTK - 
1. srpna 2015
18:11

Inteligenci a touhu po svobodě předvedli včera i dnes v olomoucké zoo makakové červenolící. Sotva byli slavnostně vypuštěni do nového výběhu, pět z nich uteklo. Některé se podařilo vrátit zpět, jenže makakové se prokázali jako nezmaři. Zábrany výběhu překonávají dál.

Unikátní výběh v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce, v němž lidé prochází mezi opicemi, musel být před třemi roky právě kvůli útěkům makaků uzavřen. „Ač jsme důkladně prověřovali všechny skulinky, opice vždy byly krok před námi. Tentokrát už by měl být výběh dostatečně zabezpečen,“ konstatoval před vypuštěním makaků do výběhu ředitel zoo Radomír Habáň.

Jakmile pak s primátorem Olomouce Antonínem Staňkem otevřeli přepravní bednu, skupina makaků se instinktivně vydala tryskem nejkratší cestou ke stromu, který byl nejblíž k plotu s elektrickým ohradníkem. Třem z nich se pak podařilo ze stromu přeskočit plot až na chodník mezi návštěvníky. Uprchlíci později zpoza plotu radili dalším opicím, jak se dostat na svobodu.

Uprchlí makakové se pohybovali v okolí výběhu. Zřejmě čekali na zbytek tlupy, aby se k nim připojil. Jejich šance na přežití jsou v tomto případě velké. Ve své domovině v Japonsku žijí v naprosto stejných podnebních podmínkách. V české přírodě navíc nemají přirozené nepřátele a pole, zahrádky a krmelce skýtají dostatečné zdroje potravy.

I v sobotu pak přišla z Olomouce zpráva, že makakové nadále překonávají zábrany výběhu. Dopoledne sice pracovníci zoo hlásili, že se většina opic vrátila zpět do svého domova, během dne se ale situace změnila. Momentálně si svobody užívají čtyři z devíti samic, které se pohybují po areálu zoo, řekla ČTK mluvčí zoo Karla Břečková.

"Makakové zatím vítězí nad údržbáři. Během dne se podařilo dalším pěti kusům opustit výběh. Skupina šesti utečenců se pohybovala ve stejném prostoru jako v pátek. Jedna samička se oddělila a dorazila do místa svého tříletého přechodného bydliště. Návštěvníci pozorovali, jak se pohybuje po bývalém výběhu medvědů pod vyhlídkovou věží, kde jsou nyní stále ještě provizorně umístěni kastráti makaka červenolícího, a kde i ona do pátečního rána bydlela," uvedla mluvčí zoo. Ošetřovatelé ji odchytili a zamkli v jednom z volných kotců.

Makakové při útěku prokázali svou zdatnost a šestimetrovými skoky překonali zábrany, které je měly zadržet. Opravený výběh je přitom zabezpečen také elektrickým ohradníkem a plotem. Chytré opice však našly slabé místo v podobě stromu, o kterém si ošetřovatelé mysleli, že z něj žádný makak nemůže přeskočit několik metrů vzdálený plot. Opice však chovatele svou zdatností překvapily.

Dva makakové utekli z olomoucké zoo i v roce 2010, kdy se toulali po okolí několik měsíců. Jeden z dvojice uprchlíků, makak Šimpy, byl po osmi měsících dopaden až na Chrudimsku. Druhý makak Tatin se toulal po Libavé, dosud nebyl nalezen. Kromě makaků si dobrodružství na svobodě vyzkoušeli v minulosti také mláďata vlka kanadského. Na výlet se vydal i mravenečník čtyřprstý, kterého lidé po třech dnech nalezli mezi obcemi Véska a Dolany na Olomoucku.

Historie výběhu makaků v Olomouci

  • 2002 – otevření výběhu
  • 2003 až 2010 – drobné krádeže ze strany opic (fotoaparáty, mobily, brýle...)
  • 2010 – útěk Šimpiho a Tatiho (makaci se zdržují v okolí, plení zahrady a vykrádají chaty)
  • 2011 – Šimpy polapen u Skutče, Tati je stále na útěku
  • 2012 – pokusy dalších makaků o útěky, výběh uzavřen
  • 2012 až 2015 – makakové v separaci
  • 31. 7. 2015 – znovuotevření výběhu provází útěk pěti makaků

ATLAS8 ( 2. srpna 2015 05:29 )

Toto se může stát jen v ČR, absolutně odfláknutá práce na zabezpečení výběhu opic, zřejmě tu práci dělali diletanti, kteří nemají absolutně žádné zkušenosti s takovýmito zařízeními, přitom by stačilo jen rozjet se do jiné ZOO a zjistit si stav jak se takové zařízení buduje, a co takhle stavební dozor, ten to měl především ohlídat, pokud tam ovšem nějaký byl, teď mají slávu po celé republice!

mourovata.kocka ( 1. srpna 2015 21:33 )

Tihle jsou aspoň sympatičtí a nejde z nich strach.

naidka ( 1. srpna 2015 21:10 )

Jj, makakové jsou sympaťáci, aspoň umějí pobavit a ne vytočit.

buban ( 1. srpna 2015 21:02 )

Jj, ale i přesto jsou mně sympatičtější (nedělám si iluze, že ti druzí krást nebudou).

dzelo ( 1. srpna 2015 20:38 )

Udělat takový plot pro makaky může jen blb a nebo naši odborníci!

Zobrazit celou diskusi