Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víme, kde se můžete bezpečně vykoupat. Ale pozor na sinice

  • Autor: Andrea Ulagová,ČTK - 
    31. 7. 2015
    14:25

    Do Česka se vracejí vedra. Pokud se chystáte o víkendu svlažit na přírodním koupališti, poradíme vám, kam můžete bez obav skočit, aniž byste riskovali vyrážku. Díky chladnějšímu počasí se voda na řadě míst zlepšila, někde stále platí zákaz koupání v důsledku výskytu sinic. Kromě přehledu bezpečných koupališť vám Blesk.cz přináší informaci, co jsou vlastně sinice a jaká zdravotní rizika vám mohou způsobit.

  • 1.Hlavní město Praha a Středočeský kraj

    Biotop v Radotíně Biotop v Radotíně | ČTK

    Bez obav se můžete vykoupat v Motole, Divoké Šárce a Radotíně, kde se na čištění podílí vodní rostliny. Méně průhledná voda, ale ke koupání stále vhodná, je v koupalištích Džbán a Hostivař. Ve středních Čechách toho příliš na výběr není, voda se po měsíci mírně zlepšila v Podskalí a lidé se tam mohou koupat. Po koupeli ale hygienici doporučují sprchu.

  • 2.Jihočeský kraj

    Lipno je pro vodní radovánky ideální Lipno je pro vodní radovánky ideální | David Malík

    Nejlepší podmínky pro koupání v Jihočeském kraji momentálně nabízí pláže u lipenské přehrady. Voda tam dosahuje nejvyšší možné kvality. Na plážích v Lipně nad Vltavou a v Černé v Pošumaví je sice vysoká koncentrace chlorofylu, ale koupání to nebrání. V rybníku Hejtman je pouze mírně kalná voda. Rozhodně se vysprchujte po koupeli v nádrží Orlík, zejména v tábořišti Podolsko a v kempu Radava. Stejné to je na pláži u Horní Plané u lipenské přehrady.

  • 3.Plzeňský kraj

     

    V Plzeňském kraji se zvýšila kvalita vody V Plzeňském kraji se zvýšila kvalita vody | Foto: J. Krušina, S. Červená

    Největší vodní nádrž kraje, Hracholusky, má kvalitní vodu v dolní části. Průhlednost vody se zvýšila na 4 metry. Ke koupání jsou vhodné i rybníky v Plzni, i když v některých se mírně zhoršila průhlednost. Kolem jednoho metru má průhlednost Kamenný, Šídlovský a Třemošenský rybník, Senecký rybník má průhlednost 60 centimetrů, všechny rybníky jsou bez sinic, stejně jako jezírko Košutka, uvedl Duras. Velký bolevecký rybník má podle něj vodu průhlednou do tří metrů, při plavání ale můžete narazit na vodní vegetaci.

  • 4.Karlovarský kraj


    Pokud se vykoupete v „zakázané“ vodě, nezapomeňte se osprchovat. Pokud se vykoupete v „zakázané“ vodě, nezapomeňte se osprchovat. | Blesk - Zbyněk Schnapka

    V Karlovarském kraji se lze bezpečně koupat ve vodní nádrži v Tatrovicích na Sokolovsku nebo na přírodním koupališti Bílé voda v Chodově, vysokou kvalitu vody stále vykazuje také Jesenice na Chebsku. Bezpečně se tak v kraji lze koupat ve vodní nádrži Jesenice nebo v Tatrovicích.

  • 5.Ústecký kraj

    Hygienička odebírá vzorek vody Hygienička odebírá vzorek vody | Martin Pekárek

    Dobrá kvalita vody zůstává v polovině prázdnin ve většině přírodních koupališť v Ústeckém kraji. Větší množství sinic je pouze ve Varvažově nedaleko Ústí nad Labem, kde je zvýšené riziko zdravotních problémů. Vykoupat se můžete v Kamencovém jezeře na Chomutovsku, na jezerech Benedikt a Matylda na Mostecku a dalších místech.

  • 6.Pardubický kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

    V Pardubickém kraji se můžete koupat ve všech přírodních nádržích. Mírné výhrady mají hygienici k některým přehradám a rybníkům, takže se po koupeli osprchujte. Vodní nádrž Seč na Chrudimsku je bezpečná, stejně jako voda v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku, i když se v něm rozmnožil vodní květ. Zakalené jsou rybníky Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku. Na obou místech je to obvyklý jev už na začátku sezony a koupání to nebrání. Bez obav mohou lidé zamířit k oblíbeným písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku. Čistá je i vodní nádrž Pastviny na Orlickoústecku nebo přehrada Březina na Svitavsku.

  • 7.Vysočina

    Prezident Miloš Zeman si užívá na člunu na Veselském rybníku Prezident Miloš Zeman si užívá na člunu na Veselském rybníku | Foto Blesk - Ladislav Křivan

    Čistou vodu zatím stále nabízejí rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, stejně jako koupaliště ve westernovém městečku Šiklův mlýn na Žďársku. V zatopeném lomu u Horní Cerekve a v nádrži Trnávka na Pelhřimovsku je voda díky vysoké čistotě průhledná do více než tří metrů. Jen mírně sníženou kvalitu vody mají v polovině prázdnin rybníky Ředkovec a Řeka na Havlíčkobrodsku, rouchovanské koupaliště Stejskal a rybník Sykovec u Tří Studní na Žďársku.

  • 8.Zlínský kraj

     

    Po koupání v problémové vodě se důkladně vysprchujte Po koupání v problémové vodě se důkladně vysprchujte | Blesk - Helena Lacinová, Slávka Červená, Jiří Krušina, Pavel Ryšlink

    V luhačovické přehradě a slepém rameni řeky Moravy Pahrbek v Napajedlech na Zlínsku se kvalita vody mírně zhoršila, stále je tam však voda vhodná ke koupání.  Ovšem opět platí, že byste se měli po vykoupání osprchovat. Na Vsetínsku, v přehradě Bystřička, na Horní Bečvě a ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově je kvalita vody dobrá. Stejně tomu je i v případě vodní nádrže Všemina, Štěrkáče v Otrokovicích na Zlínsku a přírodního koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

  • 9.Jihomoravský kraj

    Voda v Brněnské přehradě se zlepšila. Voda v Brněnské přehradě se zlepšila. | ČTK

    Kvalita vody v Brněnské přehradě se zlepšila. Koupat se dá v Letovicích, Pálavě i rybníku Suchý na Blanensku, v Brněnské přehradě na Kozí horce, v Rakovci, Rokli i na Sokolském koupališti, ale také v jezírku Wellness Infinit Maximus v Brně, v přírodním koupacím biotopu v městské části Brno-jih nebo v Kovalovicích na Brněnsku. Kvalitní vodu nabízejí i Nové Mlýny na Břeclavsku, Lučina a Bohuslavice na Hodonínsku, Luleč na Vyškovsku i Bantice, Vémyslice a Výrovice na Znojemsku. Výjimkou není ani Vranovská přehrada, jejíž voda však v úseku v Bítově, Kopaninkách může být kalná nebo cítit rybinou. Není však nebezpečná.

     

  • 10.Moravskoslezský kraj

     

    Sinice mohou ohrozit především děti Sinice mohou ohrozit především děti | ČTK

    Ve vodní nádrži Slezská Harta, rybníku Tvrdkov, nádrži v Budišově nad Budišovkou, Stříbrném jezeře a v Těrlické přehradě je voda hodnocena jako vhodná ke koupání a nehrozí vám žádná zdravotní rizika. V rybníku Edrovice se také můžete koupat, ale kvůli přítomnosti zelených řas je snížená průhlednost.

  • 11.Královehradecký kraj

     

    V Královehradeckém kraji je voda bez problémů V Královehradeckém kraji je voda bez problémů | Foto: J. Krušina, S. Červená

    Ke koupání je podle výsledků rozborů například voda v Oborském rybníku na Jičínsku, na koupališti Dolce u Trutnova či v nádržích Teplice nad Metují, Třebnouševes, Dvůr Králové nad Labem a Mladé Buky. Minulý týden rozbory ukázaly nevyhovující kvalitu vody na koupališti Kníže v Jičíně. Obsluha poté provedla několik opatření, například čištění filtrů, podle nových výsledků je voda už v pořádku. 

  • 12.Olomoucký kraj

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Díky ochlazení a dešti se zlepšila kvalita vody v zrekonstruované Plumlovské přehradě u Prostějova. Nadále bez obav si mohou lidé zaplavat ve druhé sledované vodní ploše, ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce. Čistou vodu si jezera udržují po celé léto. Povodí Moravy se snaží jakost vody v nádrži stále zlepšovat. 

  • 13.Co jsou sinice?

    Test na přítomnost sinic ve vodě Test na přítomnost sinic ve vodě | Martin Pekárek

    Fytoplankton se skládá ze dvou velkých skupin organismů: řas a sinic. Řasy i sinice mají sice ve vodě podobnou úlohu, ale z hlediska vlivu na lidské zdraví jsou sinice mnohem nebezpečnější, některé druhy jsou dokonce jedovaté.

    Některé sinice vyskytující se ve vodních nádržích mají schopnost vystoupat ke hladině a hromadit se zde v podobě zelené kaše nebo drobných, až několik milimetrů velkých částeček. Takovému nahromadění sinic u hladiny se říká vodní květ sinic. Nejčastěji se vodní květy sinic vyskytují na vodních hladinách koncem léta (v srpnu nebo první polovině září). V posledních letech (zejména na některých lokalitách) dochází k masovému rozvoji cyanobakterií v závislosti na počasí již na počátku letní rekreační sezony, v průběhu června.

    „Sinice obsahují látky, které způsobují především alergie. U koupajícího se člověka, podle toho, jak je citlivý a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma,“ řekla Blesk.cz Dana Šalamunová z Ministerstva zdravotnictví ČR.

    Sinice také mohou produkovat různé jedovaté látky. Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy, projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy.

    U alergiků se však mohou vyskytnout přecitlivělé reakce, především různé kožní problémy, záněty a alergické reakce očí a spojivek. Riziko se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě, opakovaným koupáním po více dnů (týdnů) a samozřejmě i množstvím sinic ve vodě. Pokud se však ve vodě objeví vodní květ a dojde k jeho náhodnému polknutí, může následovat i vážné poškození zdraví.

    Obecně riziko onemocnění se zvyšuje u dětí, které vody vypijí zpravidla více – více času stráví ve vodě, jejich způsob chování ve vodě je aktivnější a tělesná hmotnost je menší,“ uvedla Šalamunová.

zdendast ( 31. července 2015 15:20 )

Plesku proc neni diskuze,.. uprchlici,.. nesmi se?,..

Zobrazit celou diskusi