Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Družní cizinci vás mohou omámit,“ varuje ministerstvo návštěvníky Turecka

Ministerstvo zahraničí varuje v Turecku před příliš přátelskými cizinci a hrozbou omámení (ilustrační foto)
Ministerstvo zahraničí varuje v Turecku před příliš přátelskými cizinci a hrozbou omámení (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: sou - 
30. července 2015
11:20

Necestujte v noci a raději se pohybujte ve skupinách. Ministerstvo zahraničních věcí to doporučuje všem návštěvníkům Turecka, pro které aktualizovalo svoje varování. Zatímco na riviéře je prý bezpečno, lidé by se neměli vydávat na jihovýchod země a už vůbec ne k syrským a iráckým hranicím. 

Bezpečnostní situace na jižním pobřeží Turecka je prý klidná a bezpečná. Týká se to jak Turecké, tak i Egejské riviéry. Turisté by si i tak na sebe měli dávat pozor. Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje, aby se v Turecku pohybovali ve skupinách, vyhnuli se nočnímu cestování a autem jezdili jen po hlavních silnicích.

„Při výběru místa ubytování je nutno se zejména přesvědčit, že se ubytování nachází v bezpečném místě. Doporučuje se, aby se turisté na frekventovaných místech (bazary, mořské pobřeží) vyhýbali přehnaně přátelským cizincům, nabízejícím slad, kosti, pití nebo tabákové výrobky (možnost omámení)," zní v doporučení, které resort aktualizoval ve čtvrtek ráno.

Kriminální gangy a nebezpečná místa

Pozor byste si měli dát i při výběru z bankomatu. Z mnoha různých turisticky významných míst totiž přišlo hlášení, že kriminální gangy tam upravují bankomaty. Při výběru peněz si proto bankomat pozorně prohlédněte.

Kvůli nejisté situaci se nedoporučuje jezdit do jihovýchodního Turecka. Zejména pak do oblasti jižně a východně od jezera Van až k hranicím a to včetně provincií Hakkari a Sirnak.

„Do měst Mardin, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakır, Hatay, Şanlıurfa a jejich okolí se doporučuje cestovat jen v nejnutnějších případech,“ varuje ministerstvo zahraničí. Také odrazuje od míst, která jsou poblíž syrských a iráckých hranic. Může tam dojít k různým bezpečnostním incidentům.

Pokud se chystáte do Turecka, měli byste sledovat webové stránky ministerstva, kde jsou uváděny aktualizované informace o tom, co se momentálně v Turecku děje. Velvyslanectví ČR v Ankaře a Generální konzulát ČR v Istanbulu tam uvádějí náhle nebo dočasné změny bezpečnostní situace z konkrétních míst.

Turisté by se také měli raději zaregistrovat do takzvaného systému DROZD, což je Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi