Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Logo jako z "malování" značí českou potravinu: Ministr si ze stovek návrhů nevybral, nechal si nakreslit vlastní

Česká potravina má udělat pořádek v označování výrobků
Česká potravina má udělat pořádek v označování výrobků  (Autor: Blesk/MZ)
Autor: ČTK, bru - 
28. července 2015
18:52

České potraviny asi budou mít nové, speciální označení. Vlnu kreativity nečekejte, důležitější ale je, že zákazník bude opravdu vědět, co kupuje. Jestli je ovšem i v této jednoduchosti krása, o tom by se dalo spekulovat. Na druhou stranu, logo bylo zadarmo. Z obchodů by navíc do budoucna měly zmizet další zavádějící nápisy a obrázky, které se snaží na český původ jenom lákat.

Ministerstvo zemědělství poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o potravinách, která zakáže používání zavádějících log u výrobků, které nepochází z Česka. Výrobci nebudou moci dávat na potraviny nápisy jako například Česká republika, česká kvalita či mapu nebo vlajku ČR, pokud nebude výrobek vyrobený v Česku.

Výrobek také bude muset být vyroben z českých surovin. U potravin, které se skládají z více surovin, bude muset být obsah českých částí minimálně 75 procent.

Novela by měla začít platit od poloviny roku 2016. „Dosavadní označování českých potravin je velmi nepřehledné až chaotické. Někteří potravináři situace zneužívají a odkazují na český původ, aniž by byla potravina aspoň v České republice vyrobena,“ řekl ministr.

Podobně chce ministerstvo upravit i používání symbolů trikolóry nebo českého lva na potravinách. Měly by se také přesněji specifikovat podmínky pro používání slov přírodní, pravé či čerstvé.

Úřednický šiml je konzervativní a spořivý

Ministr také představil logo, které si budou moci potravináři, kteří podmínky splní, dát na své výrobky. Logo vybírala ministerská komise ze stovky návrhů, nakonec se přiklonila k variantě české vlajky, pod ní je nápis Česká potravina. Původní soutěž muselo ministerstvo prodloužit a zvýšit odměnu z 50.000 na 90.000 Kč. Tvůrci původně poslali osm návrhů. Nakonec se ministrovi nelíbil žádný návrh, logo vzniklo na půdě ministerstva. „Nikdo nikomu nic neplatil,“ řekl Jurečka.

Česká potravina má udělat pořádek v označování výrobků Česká potravina má udělat pořádek v označování výrobků | Ministerstvo zemědělství

Potraviny, které nemohou pocházet z českých surovin, například čokoládové výrobky, budou moci mít alespoň označení Vyrobeno v České republice. Podle ministerstva není podle evropské legislativy povinné uvádět zemi původu u všech výrobků, ale jenom u vybraných skupin, jako jsou maso, ovoce či zelenina.

Zneužití = 10 milionů

Podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích v případě klamavého označování potravin může být uložena pokuta až deset milionů korun.

Ministerstvo se bude snažit nové logo podpořit i marketingově, výši podpory ale Jurečka nezveřejnil. „Je to záležitost, kterou musíme zvažovat z hlediska nepovolené podpory,“ uzavřel ministr.

Anketa
Líbí se vám logo "Česká potravina"
283 hlasů
494 hlasů

valdom_hayzle ( 15. srpna 2015 07:08 )

Děláš si kozy děvče? V každém Lidlu je 50 % polských sraček, 40% německých sraček a zbytek se tváří jako česká sračka. A kdo chodí nakupovat do Lidlu je PRASE

oboze ( 29. července 2015 08:08 )

To by mne velmi zajímalo, v kterém Lidlu nakuputeje pane Zkratiku, Lidl je obchod v německým původem, s německými potravinami i výrobky,....ja tedy na nic poslekého nikdy nenarazila, pokud vy ano, tak proč to řešíte? prostě to nekupte ne?

pepen ( 28. července 2015 21:32 )

Dělají z lidí blbce!!!Takové sračky co sem navážejí z Polská a jiných zemí si může vláda žrát sama!!!Byli jsme o víkendu v Drážďanech-to je nebe a dudy!!!Již na jedno logo ,,Klasa,,dává stát 100 milionů a jsou to samé sračky z éčkama a při tom je tam většina zboží pro děti!!!!Uřezal bych jim hlavy zmetkům.Měli by se stydět -je to banda bezcharakterních šmejdů!!!Neštítí se ničeho-oni vědí, že Češi drží huby-tak si dělají co chtějí!!!!!

volte_pehn ( 28. července 2015 21:19 )

To logo je náhodou dobrý. Až tady Bureš všechno ovládne, tak budu vědět, co NEkupovat Nebo můžete volit naše hnutí PEHN - zaručeně nezávislé na Babišovi. https://www.youtube.com/watch?v=iF0PPUWfXwY

zauber ( 28. července 2015 19:45 )

To je trapné! Je snadno prokazatelné, že největšími gaunery a podvodníky co se potravin týče jsou bezkonkurenčně české firmy a čeští výrobci (viz rama, jogurty, sýry, uzeniny u nás a v Německu).

Zobrazit celou diskusi