Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Video z dronu: Labe vysychá, proletěli jsme nad žíznivou řekou

Autor: David Malík - 
29. července 2015
05:02

Zatímco průměrně mívá hladina Labe v Ústí nad Labem 240 centimetrů, teď je bezmála na polovině. V řece jsou dokonce vidět ostrůvky. Může za to extrémní sucho, které sužuje Českou republiku. Labi nepomáhá ani fakt, že vodohospodáři upouští z Vltavské kaskády stále méně vody. Blesk.cz byl s dronem zkontrolovat, jak řeka v Ústí vypadá.

Hladina Labe je teď nejníže za posledních 60 let. A situace se ani dalších řekách zatím patrně nezlepší. Stále je totiž teplo a prší jen minimálně.

Kamera Blesk.cz se díky dronu proletěla přímo nad Labem. Podívejte se:

Video Labe je suché, záběry z dronu - David Malík, Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Vyschlé Česko volá o pomoc

Sucho drtí Česko. Mapa sucha se zbarvuje do krvavě rudé. Situace je kritická. Zemědělci nadávají, vodáci pláčou, turismus trpí a ekonomové sčítají ztráty…

„V týdnu od 19. do 26. 7. pokračoval trend poklesu dostupné půdní vláhy a došlo k dalšímu zhoršení situace. Oproti předchozímu týdnu se nedostatek dostupné půdní vláhy prohloubil zejména v českých regionech,“ informoval na svých stránkách web Intersucho.cz, který mapuje situaci v České republice.

Server zaznamenává na mapách i dopady na zemědělství: „Významné snížení výnosů v důsledku sucha pak očekávají okresy Plzeň sever, Písek, Znojmo, Hodonín a Uherské Hradiště. Výnos byl suchem ovlivněn zejména u obilnin a kukuřice, a také se očekává dopad na produkci ovoce a vinné révy (především v okresech Břeclav, Hodonín a Znojmo).“ 

Zlepšení se nedá očekávat ani v následujících dnech. Kvůli teplému počasí budou podle Burianové i nadále průtoky stagnovat nebo mírně klesat.

Pokles jde prý předpokládat i u podzemních vod. Navíc už o víkendu mají dorazit další tropické třicítky…

Sucho za miliardy

Sucho trápí i zemědělce. „Přesné informace budeme mít až po sklizni všech plodin, ale pravděpodobně nejvíc poškozené bude obilnářství a zelinářství. Naopak slušné výnosy by mohlo mít navzdory suchu ovocnářství,“ vypočítala Blesku Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance s tím, že nyní to vypadá, že by letošní úroda v průměru napříč plodinami, měla být přibližně o 20 % nižší.

„Nicméně když mluvím o dvacetiprocentních ztrátách proti loňsku, ještě pořád to není až taková katastrofa, protože loni byl velmi příznivý rok. V roce 2014 vzrostl zisk zemědělství proti roku 2013 skoro o 40 % na 22,9 miliardy korun, což byl nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy je tato statistika v ČR k dispozici. Čili můj závěr je, že letos by zemědělství mohlo zaznamenat „ztrátu“ (či spíše rozdíl v zisku) cca 4,6 mld. Kč ve srovnání s loňskem,“ dovysvětlila Šichtařová.

Mapa sucha. Mapa sucha. | archiv Blesku

marcika ( 29. července 2015 08:42 )

Rybníky se vysušily a zrušily, na místa úrodných polí se vystavěla logistická centra, louky se zastavěly betonovými bloky novodobých "paneláků", studánky se nečistí a neopečovávají, kdo může, má dům s bazénem..... Ve školách se neučí, jak zacházet s přírodou a vážit si jí hlavně-sluchátka na uši, zapnout si tablet, sedět v lavicích bez pohybu a kynout jako těsto..... Jen tak dál, ono se to vrátí......

henryj ( 29. července 2015 08:16 )

Nejou na to ani NE přízpusobilí,kdo by to proto čistil???

henryj ( 29. července 2015 08:13 )

Při takovém počasí se začali modlit i KOMUNISTÉ,protože země je suchem tak popraskaná,že měli strach,abychom se neodtrhli od RUSKA.To by byl mazec.

y1xcvbnm ( 29. července 2015 08:00 )

až přijdou povodně tak koryto stačit nebude. Neměl by se nízký stav vody využít například k tomu aby se koryto řeky vyčistilo ???

cipisek134 ( 29. července 2015 07:18 )

Nesejčkuj!!

Zobrazit celou diskusi