Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dojíždění za prací? Stát vám na něj možná přidá

Autobusy rozvážejí cestující na jiná nádraží
Autobusy rozvážejí cestující na jiná nádraží  (Autor: Blesk – Ondřej Požár)
28. července 2015
14:55

Hledáte práci v místech s vysokou nezaměstnaností? Od příštího roku vám situaci možná usnadní ministerstvo práce. Na problémových místech totiž chce přispívat na dopravu lidem, kteří cestují za prací.

„V minulosti už něco podobného fungovalo. Nyní chceme tuto možnost lidem znovu nabídnout. Chceme tak podpořit migraci lidí za prací,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Na programu nyní pracuje společně se zástupci úřadů práce, které by měly tuto formu dávek poskytovat.

Zatím ale není jasné, jak vše bude fungovat. „Rozhodně ale nepůjde o plošné opatření. Týkat by se mělo jen oblastí, které se potýkají s nedostatkem pracovních míst,“ řekla Marksová. Jasné ale zatím není ani to, jak vysokou částkou by úřady přispívaly.

Je pravděpodobné, že by se určil nějaký strop. Je možné, že budeme lidem přispívat na dopravu či například ve spolupráci se zaměstnavateli budeme vypravovat autobusy. Například pracovníky na Jablunkovsku můžeme přivážet z Bruntálska,“ uvedla.

Hutníci a horníci dřív do důchodu?

Marksová se dnes setkala s odboráři Třineckých železáren. Ti se zajímali mimo jiné o to, zda by i hutníci mohli mít nárok na dřívější odchod do důchodu. Toto téma, týkající se ale horníků, řešila vláda na zasedání v Ostravě.

Ministři se ale nedohodli na tom, že by všichni horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, měli odcházet do penze o pět let dříve než ostatní pracující. Dřívější penzi pro havíře navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, které tak chtělo řešit propouštění kvůli zavírání dolů. S návrhem patřičné novely ale dlouhodobě nesouhlasilo ministerstvo financí.

„Ministři sociální demokracie a KDU-ČSL jsou pro návrh. Proti je ministr financí Andrej Babiš. Vedla se vzrušená debata, která ještě bude pokračovat,“ řekla Marksová. Podle ní bude složité návrh prosadit. Pokud se to podaří, bude možné pak jednat i o hutnících, dodala.

zauber ( 28. července 2015 19:51 )

Ty jsi ještě větší hovado než redaktor Rudé Fatry vojín Jasánek z Černých baronů.

tgbg ( 28. července 2015 19:41 )

Za komunistů výdělek 1500 Kčs a týdenka autobusem za prací 20Kčs (4 km). Dnes výdělek 28000Kč a dojíždění za prací zadarmo podnikovými autobusy. Tak to je opravdu krása jak se máme v tom kapitalismu.A to nám neustále komouši slibovali, že bude všechno zadarmo a pozor na kapitalisty!!!! Odporní komouši nakonec zkrachovali, protože všechno co ukradli lidem a kapitalistům prožrali na schůzích. Dnes jezdím do práce a z práce úplně zadarmo podnikovým autobusem.

tgbg ( 28. července 2015 19:34 )

Komouši slibovali, že bude všechno zadarmo a zatím zdražovali jak diví.

zauber ( 28. července 2015 16:07 )

Anebo, stát vám přidá, možná!

lahny ( 28. července 2015 15:52 )

Za komunistů výdělek 2500 Kčs a týdenka autobusem za prací 2Kčs (4 km). Dnes výdělek 10000Kč a dojíždění za prací vlastním autem 3000 Kč jen za benzín za měsíc (30 km). Tak to je opravdu krása jak se máme v tom kapitalismu.A to nám neustále modří ptáci předhazují jak bylo za komunistů draho. Zlatí komunisti, ti se snažili alespoň lidem ulehčit dopravu do práce (řidič, který nás vezl z odpolední, ve vesnici přespal a ráno bral lidi na ranní směnu).

Zobrazit celou diskusi