Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Strojvůdce hrdina zachránil mnoho životů: Dokázal zpomalit pendolino a uniknout z kabiny

Autor: simao - 
28. července 2015
11:55

Strojvůdce Jan Č. (59) zareagoval velmi pohotově, podařilo se mu zpomalit rychlost pendolina ve Studénce ze 160 na 140 km/h. Zůstává však stále v ostravské nemocnici. Jeho kamarádi vyhlásili sbírku, která mu má pomoci při návratu zpátky do reality, která je obzvlášť krutá. Hrdina přišel o nohu. Kolegové mu však shání peníze na protézu.

Měl jen minimum času na to, aby zareagoval na nastalou situaci. Vše se seběhlo během několika málo vteřin. Strojvůdce Jan Č. (59) však postupoval podle všeho jako zkušený profesionál – i díky letité službě na dráze stihl zareagovat, zatáhnout za brzdu a pak už mohl udělat jen to další jediné možné: dát se na útěk z řídicí kabiny.

Strojvůdcům totiž další možnosti v takové rychlosti, jakou se pendolino řítilo směrem ke kamionu, "zaparkovanému" polským šílencem přímo na kolejích, nezbývají. Snad jen modlit se a doufat. „Honza ještě stihl snížit rychlost ze 160 na 140, což nejspíše některým lidem zachránilo život,“ uvedl v MF Dnes vedoucí provozu Depa kolejových vozidel Praha (DKV) Václav Sosna a dodal: „Zažil jsem už ledacos, ale aby se tři tuny plechu ocitly v kabině pendolina, to mi přijde naprosto šílené.“ 

Kabina pendolina byla po nárazu značně zdemolovaná, stejně tak sedačky, které se nacházely ve vagonu přímo za ní. Tři lidé přišli o život, strojvedoucí Jan Č. o nohu a má poškozenou páteř.

„To, co se Honzovi stalo, považuji za velkou nespravedlnost. Ne, že bych to někomu přál, ale většinou takovéto maléry odnesou nekonfliktní, bezproblémoví lidé, prostě pohodáři, kteří se neumějí na kolegy mračit. A takový je i Honza,“ uvedl na webu osz.org Jiří Běhounek, předseda základní organizace Odborového sdružení železničářů při DKV.

Video Zprávy: Sbírka pro strojvedoucího z Pendolina a Felix opustil milenku! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Běhounek se také pozastavil nad tím, v jaké rychlosti k celé nehodě došlo. Potvrdil, že strojvedoucí Jan Č. viděl kamion jen několik málo vteřin před nárazem. "To je neskutečně krátká doba na reakci. Přesto se Honzovi podařilo ze stanoviště utéct. Záchranáři ho našli v prostoru dveří do soupravy," doplnil Běhounek.

Kolegové pro strojvedoucího, který žije v Praze s přítelkyní a má dva syny, zřídili sbírku. "Všichni víme, jaké neštěstí se stalo 22. 7. ve Studénce. Všichni také věříme, že Honza svůj životní boj vyhraje, a my mu maximálně pomůžeme v jeho zotavování," píší zřizovatelé sbírky na stránkách oszdepopraha.cz.

Pokud chcete přispět i Vy, můžete peníze pro strojvedoucího Jana Č. zaslat na účet číslo 4026277399/0800.

ja01 ( 28. července 2015 15:16 )

Neuniká. Stále ale nějak nevidím nic hrdinského na tom stát se obětí něčí blbosti.

andromeda29 ( 28. července 2015 14:31 )

Ty v..e, ale on se snažil zabránit tomu, co bylo neodvratitelné a pak chtěl vyskočit!!! Kdyby chtěl jen utéct, tak by nebrzdil, si pako!!!!

anna1234 ( 28. července 2015 13:00 )

....taky pěkné

anavi942 ( 28. července 2015 12:56 )

Mě nezaráží soucit a pomoc ostatních lidí,mělo by to tak být.Mě zaráží, že dráhy se nijak nevyjadřují. Přeju mu opravdu hodně síly.

anavi942 ( 28. července 2015 12:50 )

No to jo, to potom by mohl sedět v té staré lokálce, tam by to možná někdy ubrzdil...ubrzdit rozjeté pendolino na krátkou vzdálenost?...raději nekomentuju slova o spoluvině.

Zobrazit celou diskusi