Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poplatky za televizi budou platit všichni?! Šéf ČT chce změnu kvůli vysílání na internetu

Ředitel České televize Petr Dvořák
Ředitel České televize Petr Dvořák  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
27. července 2015
17:00

Kolem televizních poplatků pokračuje živá diskuse. Šéf České televize Petr Dvořák by přitom rád, aby se změnil způsob jejich vybírání. Třeba po vzoru Německa, tedy tak, aby je platili všichni občané. Bez ohledu na to, zda televizi doma mají, či nikoli. Zdůvodňuje to tím, že doba jde kupředu a pořady ČT běží zdarma na internetu. Modelů na vybírání poplatků je však více. V Česku je prý ale změna nutná.

Prezident Zeman by poplatky České televizi nejradši zrušil úplně, ředitel ČT Petr Dvořák však má jiný záměr. Rád by, aby se změnil model jejich vybírání - třeba tak, aby je platili naopak úplně všichni. Resp. všechny domácnosti. Uvedly to pondělní Hospodářské noviny. 

Po ruce má Dvořák pro nutnou změnu ve vybírání poplatků silné vysvětlení – technologický pokrok. Českou televizi často sledují i ti, kteří „bednu“ nemají a poplatky neplatí. Mohou se ale na pořady ČT dívat prostřednictvím internetu – bezplatné služby, kterou ČT nazvala iVysílání.

Ta ale není při vybírání poplatků nijak zohledněna, a tak by v České televizi chtěli změnu. „Způsob, který dnes máme, opomíjí, že existuje čím dál větší skupina diváků, která sice sleduje televizi, ale ne prostřednictvím obrazovky, jak říká zákon, ale z tabletů, telefonů. To není spravedlivé, ostatní na ně přispívají,“ uvedl Petr Dvořák v rozhovoru pro Hospodářské noviny. 

Jenže co když lidé, kteří nemají televizi, nesledují a nechtějí sledovat kanály ČT ani na mobilech, tabletech či chytrých telefonech? I na to prý Dvořák pamatuje. „Určitě lze nalézt systém, který platí již dnes, kdy je možné se prostřednictvím čestného prohlášení z databáze plátců koncesionářského poplatku odhlásit. V případě uvedení nepravdivých údajů však musí takový člověk počítat s významnou pokutou a případně doplacením dlužného poplatku,“ upozornil Dvořák v HN.

Německý model: Platí všichni, existují úlevy

Za svůj hlavní cíl pro příští dva roky (jeho mandát skončí v roce 2017) proto Dvořák považuje „pokusit se oslovit zákonodárce, aby při schvalování nových mediálních zákonů vzali v potaz, v jaké době se nacházíme. Že nová média a sociální sítě hrají významnou roli a budou ji ještě víc přebírat a že televize by měla dostat možnost, aby se těmto novým změnám dokázala přizpůsobit.“ Obává se však prý toho, že znalosti mediálního prostředí u zákonodárců stále vycházejí z 90. let. Jenže doba pokročila a Česká televize by ráda fungovala lépe také v prostředí internetu.

Dvořák upozorňuje, že v Evropě existuje řada modelů, které by mohly potřebám ČT vyhovovat lépe. „Jeden funguje v Německu, kde platí každá domácnost bez ohledu na vlastnictví televize, ale je tam řada úlev pro nízkopříjmové skupiny a pro ty, kteří televizi nesledují. Ve Finsku to funguje tak, že televizní poplatek je tvořen jako určité procento daně z příjmu,“ dodal Dvořák.

V Německu došlo ke změně ve vybírání poplatků k 1.1.2013. Paušálně tam všechny domácnosti platí poplatek 17,97 eur měsíčně (cca. 485 Kč). Jeden za celou domácnost. Nezaměstnaní či postižení však mohou požádat o úlevy.

Zda se Dvořák coby šéf ČT skutečně dočká změny způsobu výběru koncesionářských poplatků, zůstává nezodpovězenou otázkou. Dvořákův sen o poplatcích však podpořil v Hospodářských novinách i šéf české kultury Daniel Herman. „Vymezení rozhlasového a televizního poplatku v platné legislativě už překonala technologická praxe,“ uvedl lidovecký ministr.

Poplatky pro všechny jako jeden z modelů

ČT však samotný návrh na zavedení poplatků pro všechny nepředložila. Změnu nechává na zákonodárcích. "Generální ředitel pouze upozornil, že stávající mediální legislativa vychází v mnoha parametrech z podoby mediálního prostředí 90. let. Její aktualizace je tedy nezbytná. Měla by odrážet hlavní změny, ke kterým v této sféře za poslední dvě dekády došlo. Jednou z těch nejvýraznějších je bez pochyby rozvoj internetu a on-line médií a chytrých technologií, telefonů, tabletů, ale i takzvaných chytrých televizí, které umožňují, aby se tyto platformy stále více prolínaly," upřesnila pro Blesk.cz tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová.

"Jedním ze zásadních témat probíhajícího připomínkového řízení ke změnám mediální legislativy tak pro Českou televizi je, aby mohla začít plnohodnotně fungovat také na internetu, což jí dnešní podoba zákona neumožňuje. Debaty o podobě koncesionářských poplatků vnímá Česká televize jako důležité, ale nikoli jako principiální. Probíhají všude v Evropě, většina vyspělých států, Dánsko, Finsko, Německo, Irsko, Norsko, Itálie nebo Švýcarsko, již zohledňuje možnost konzumovat televizní obsah i přes nové technologie. A není důvod, aby Česká republika stála stranou této diskuse," pokračuje Plívová. 

Poplatky pro všechny jsou tak jen jedním z možných modelů. "Je ale na zákonodárcích, jaký systém dlouhodobě udržitelného financování veřejné služby zvolí a zda ten stávající, kdy jedna skupina, vlastnící televizní přijímač, dotuje tu, která sleduje televizi přes jinou technologii, je spravedlivý," dodala mluvčí ČT.

nilud ( 22. června 2016 16:07 )

Všichni tady nadáváte na ČT,ale proč má ČT tolik kanálů to vás nezajímá nikoho.

kimbe ( 13. listopadu 2015 12:42 )

Správně!!! Všichni po vzoru Německa !!! Souhlasím, a ještě by měli zavést poplatky za vydýchaný vzduch při sledování ťelevizních pořadů . Někdy musí divák opravdu zhluboka dýchat. Tím pádem stoupá spotřeba kyslíku a to není z ekologického hlediska dobře.

zkzkz ( 23. září 2015 08:59 )

beghem82 ( 28. července 2015 16:42 )

 platím si přece připojení k internetu, tak ať to platí poskytovatel. Logické!!?

zadnice ( 28. července 2015 08:49 )

Dvořáku to je "nápad"! Milý vo.le jdi do haj.zlu!!!

Zobrazit celou diskusi