Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Boj o levné mléko: Kaufland kvůli cenám zkrouhnul Madetu

Mléko prudce zlevnilo, společnostem zaměřeným na mléčné výrobky se ale s cenou dolů jít nechce (ilustrační foto)
Mléko prudce zlevnilo, společnostem zaměřeným na mléčné výrobky se ale s cenou dolů jít nechce (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: bru - 
27. července 2015
15:37

V Kauflandu budete jen stěží pátrat po výrobcích od Madety, obchodní řetězec totiž s českým mléčným magnátem omezil spolupráci. Důvod? V době, kdy klesají ceny mléka, chtěla podle Kauflandu Madeta „razantně navýšit ceny“.

Mléka je na trhu moc a to se logicky projevilo na jeho ceně. Zákazníci obchodů ale zatím neměli moc šancí se nad levnějším nákupem zaradovat. To, že by se na spotřebitele v obchodních řetězcích zapomnělo, ale v pondělí vyvrátil Kaufland. Řetězec prý po poklesu ceny začal jednat s dodavateli, aby v jeho obchodech ceny mléčných výrobků klesly. Ne všichni ale byli pro...

Společnost Madeta a.s. (…) v této situaci požadovala razantní navýšení cen svých mléčných výrobků. To jsme pro naše zákazníky nemohli akceptovat, zvlášť v situaci, kdy ostatní mlékárenské podniky ceny svých výrobků snižují,“ popsal mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Aktuální vyjádření chce Madeta poskytnout zítra. Už dříve ale řekla pro Hospodářské noviny, že snížení cen zkrátka není možné. „Madeta by ráda pokračovala s Kauflandem, ale nemůže. Nejsme za tak nízké ceny schopni výrobky dodávat. Doufáme, že v budoucnu dojde k přehodnocení cenové politiky,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Madety Milan Teplý.

Problémy s nízkými cenami mléka mají společnosti po celém světě. Největší producent na globálním trhu, novozélandská společnost Fonterra, má v plánu propouštění.

V Česku do cen mléka navíc promluvilo i zrušení mléčných kvót. Donedávna měl každý producent určeno, kolik může ročně dodat na trh mléka, teď zavládla anarchie – záleží jen na každém chovateli. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky tak už někteří chovatelé prodávají mléko pod cenou.

Ceny mléka ve světě klesly z rekordů roku 2013 již o plných 60 procent. Důvodem jsou jak ruské zákazy dovozu potravin, tak i nízký zájem Číny. Svět se zkrátka začíná topit v mléce, které ztratilo status vzácného bílého zlata.

karlos107 ( 11. srpna 2015 12:54 )

Ty si debil !!! Vidět že víš howno ty tupá hlavo, hlavně že bliješ na diskusi.

st.rec ( 28. července 2015 08:53 )

Hlavně že dováží lepší z Polska nebo odjinud.To je likvidace našeho zbytku zemědělství a potravinářství.Stejně jako nejhorší ze všech - Lidl./pod 10% domácího zboží/

villi ( 27. července 2015 17:13 )

Zrušit Madetu !!! Stejně dodává nekvalitní mléko !!! Jestli chce Madeta přežít,ať se sama stará jako všechny mlékárny a podnikají!!! Odkup je tááák jednoduchý!!!

moiaza ( 27. července 2015 16:21 )

Mléko nepiji a proto je mi to fuk.

Zobrazit celou diskusi