Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Labe je nejvyschlejší za 60 let. A nebude líp

Sucho způsobilo, že hladina Labe je rekordně nízko
Sucho způsobilo, že hladina Labe je rekordně nízko  (Autor: Jakubo 262, Instagram)
Autor: sou - 
27. července 2015
11:39

V Česku je takové sucho, jaké nebylo tři generace. Svědčí o tom například hladina Labe v Ústí nad Labem, která byla tak nízko naposledy v roce 1952. A vyschlé jsou i další toky, na řadě řek je až o šedesát procent menší měsíční průtok. Nejhorší situace je prý na řece Bílina, kde je hladina jen 91 centimetrů a klesá. Upozornil na to server iDNES.cz, podle kterého je navíc zlepšení v nedohlednu.

„Na řadě řek zaznamenáváme průtoky odpovídající jen 40 procentům průměrných měsíčních průtoků. Nejhorší situace je na řece Bílina, Úštěckém potoce a Ploučnici,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. Bílina měla v posledních dnech výšku jen 91 centimetrů. I nadále její hladina ale klesá. Majitelé půjčoven lodí prý přišli o dvě třetiny klientů. 

Za černé odběry vody pokuta až 50 tisíc korun

Podle mluvčího Svejkovského se nyní ukazuje i to, že nelze pouze upouštět vodu z vodních nádrží kvůli hrozícím záplavám, ale je také důležité v nich udržovat určitou zásobu pro období sucha. To je podle jeho názoru mnohem větší problém než povodeň.

Na mnoha místech už platí zákaz odebírání povrchových vod. Na Mostecku se to týká Vtelenského a Lužického potoka. Na Podbořansku říčky Blšanky. Zákaz se týká odběru vody z říček, nádrží a všech jejich přítoků. V případě porušení zákazu hrozí lidem až padesátitisícová pokuta.

I hladina Labe v Ústí nad Labem se dostala na nejnižší stav od poloviny minulého století. „Vlivem opětovného snížení odtoku z Vltavské kaskády na minimum poklesl vodní stav až na 115 centimetrů, což je nejnižší zaznamenaná hodnota pro měsíc červenec od roku 1952,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Jana Burianová. Průměrná hodnota výšky hladiny v celém roce je podle ní 240 centimetrů.

Průtoky budou stagnovat nebo mírně klesat

Zlepšení se nedá očekávat ani v následujících dnech. Kvůli teplému počasí budou podle Burianové i nadále průtoky stagnovat nebo mírně klesat. Pokles jde prý předpokládat i u podzemních vod. Podle hydrometeorologa Jana Šrejbera by se o problémovém suchu dalo mluvit v případě, že by měsíc nebo měsíc a půl vydatně nezapršelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi