Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obama ocenil Keňu za boj proti terorismu: Poté se zastal práv homosexuálů a žen

Autor: ČTK - 
25. července 2015
17:45

Americký prezident Barack Obama dnes v Nairobi označil spolupráci USA a Keni v boji proti terorismu za efektivní a zdůraznil, že tato kooperace přispívá k omezení akčního prostoru pro působení islamistických radikálů ze skupiny Šabáb v Somálsku. Jeho keňský protějšek Uhuru Kenyatta na společné tiskové konferenci v keňském hlavním městě vyzval k posílení této spolupráce.

Obama prohlásil, že oba státy by měly ještě těsněji spolupracovat v boji proti Šabábu, což by podle něj mělo zahrnovat mimo jiné sdílení zpravodajských informací.

Americký prezident také ocenil keňského prezidenta za jeho závazek vymýtit v zemi korupci.

Obama se věnoval i otázce práv homosexuálů. Podle agentury Reuters řekl, že stát by neměl diskriminovat osoby na základě jejich sexuální orientace. Přistupovat k lidem odlišně označil Obama za cestu vedoucí k podkopávání svobody. "Pak se dějí špatné věci," řekl americký prezident. "Je špatné, když je člověk, který neporušuje zákony a nikomu neubližuje, pronásledován za to, koho miluje," dodal Obama.

Keňský prezident v reakci na jeho slova řekl, že práva homosexuálů nejsou pro Keňany žádným tématem. "USA a Keňa sdílejí mnohé hodnoty, jsou ale určité věci, které kultury těchto dvou zemí nesdílejí," řekl Kenyatta.

Obama se sešel s Kenyattou v rámci své oficiální návštěvy Keni, kde dnes promluvil před účastníky ekonomické konference v Nairobi.

tupecek ( 4. září 2015 21:54 )

Ale v USA by se mohli vzít

autodidakt ( 25. července 2015 19:17 )

Takže Hussein Obama (Barack) v evropě zvaný "chytrá gorilka" byl navštívit své příbuzné v pralese,je to hezké,snad tam nechytil AIDS,když se pokmotřil s příbuznejma!

gabreta ( 25. července 2015 17:50 )

Kterej z těch dvou je vlastně Obama?

Zobrazit celou diskusi