Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vlak zkázy ze Studénky míří do Prahy: Co prozradí černé skříňky?

Autor: ČTK, ljš - 
24. července 2015
21:23

České dráhy v pátek pozdě odpoledne zahájily přesun poničeného vlaku do pražského depa. Ještě v Bohumíně ale trosky prozkoumali policejní experti, kterým se podařilo získat data z jedné z černých skříněk.

Vlak se nejprve musel dostat z Bohumína do Petrovic u Karviné, aby se mohl vytočit ve směru jízdy. Poté vyjel zpět do Bohumína a pak na Prahu.

Z Bohumína byl vypraven pozdě večer tak, aby na trasu vyjel mimo špičku. Návrat do Prahy by mohl trvat i několik desítek hodin, protože vlak může jet jen rychlostí 40 kilometrů za hodinu, v některých úsecích i nižší.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal řekl, že se podařilo stáhnout data z jedné z černých skříněk z vlaku a nyní se budou vyhodnocovat. "Mělo by se z toho dát zjistit, jakou rychlostí vlak jel, jestli strojvedoucí stihl, nebo nestihl brzdit, nebo nastavení systémů," řekl Drápal.

Vlaky už ve Studénce po frekventované trati spojující Ostravu s Prahou či Brnem jezdí po všech čtyřech kolejích. Zhruba v kilometrovém úseku, v němž pokračují opravy tratě či nástupišť, ale strojvůdci musejí jezdit rychlostí zhruba 40 kilometrů v hodině. Po nehodě tam 14 hodin vlaky nejezdily vůbec, první kolej se podařilo zprovoznit ještě ve středu večer.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský řekl, že kvůli stavebním pracím dnes bude podle aktuální potřeby omezován provoz na jednotlivých kolejích. "Zpoždění, které tam vlaky naberou, ale bude relativně zanedbatelné, tak pět deset minut," řekl. Nedokázal odhadnout, kdy bude provoz ve Studénce obnoven zcela a bez omezení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi