Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Tornádo!“ volali v Nehvizdech. Stan tu odletěl ze zahrady na druhý konec obce

Autor: sou, čad - 
24. července 2015
15:15

Pro malou obec nedaleko Prahy je to velká událost. Lidé v Nehvizdech natočili malé tornádo, jak odnáší stan ze zahrady. Podle odborníků se jednalo o takzvaného čertíka, tedy prachový vír, který může vznést stan až do výšky 200 metrů. „Čertíci“ vznikají hlavně na jaře a v létě, kdy přímý sluneční svit silně zahřeje například pole.

V Nehvizdech se obyvatelům naskytl neuvěřitelný pohled. V poli tam podle nich vzniklo malé tornádo. „Vítr se najednou rozfoukal a rozlítalo se obilí. Bylo tam vidět něco jako tornádo. Pak už jsme viděli, jak letí ten stan,“ popisuje pro Blesk.cz celou příhodu pan Jiří.

Video  V Nehvizdech se obyvatelům naskytl neuvěřitelný pohled. Prachový vír tam ze zahrady odnesl stan.  - Čtenář Blesku
Video se připravuje ...

Stan létal vzduchem asi dvě minuty. Nakonec podle Jiřího spadl téměř na druhém konci obce. „O tornádo jako takové se nejednalo. Tento ráz počasí nahrává vzniku prašných vírů. Vznikají hlavně před bouřkou. Například stan můžou vynést až do výšky 200 metrů,“ vysvětlil mluvčí hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Podle Dvořáka tito čertíci, jak se vírům říká, vznikají hlavně v létě. Přímý sluneční svit velmi silně zahřeje půdu například na poli. Rozpálený vzduch pak začne stoupat a lokálně může začít rotovat. Neunesou ale žádná těžší závaží, jako například tornádo. Pouze lehké věci, jako je stan, seno nebo obilí.

Čertík úřadoval i u Lhotky

O řádění prašného víru se na vlastní oči přesvědčil i zemědělec ze Lhoty na Jihlavsku. Čertík mu tam z pole zvedl asi půl tuny sena. „Jednalo se o vzdušný vír, který seno zvedl do výšky asi 100 metrů a odnesl je nad obec Lhotka, kterou pak seno zasypalo. Bylo to impozantní, trvalo to asi půl minuty. Celou dobu jsem měl strach, co to asi udělá s traktorem,“ popsal svůj zážitek pro AHA! Zemědělec Petr Novák.

O řádění prašného víru se na vlastní oči přesvědčil i zemědělec ze Lhoty na Jihlavsku. Čertík mu tam z pole zvedl asi půl tuny sena. O řádění prašného víru se na vlastní oči přesvědčil i zemědělec ze Lhoty na Jihlavsku. Čertík mu tam z pole zvedl asi půl tuny sena. | Jiří Čada

Počasí o víkendu by vírům přát nemělo

V sobotu bude přes naše území přecházet chladnější fronta. Pro vznik prachových vírů to ideální podmínky nejsou. „Přinese nám trošku změnu počasí. Ti čertíci se dělají za trošku jiných podmínek, takže téměř určitě se tvořit nebudou,“ dodal Dvořák.

V sobotu bude oblačno až zataženo, od západu déšť nebo přeháňky, které by během odpoledne měly ustávat. Teploty se budou pohybovat mezi 28 až 32 °C. Neděle by měla být polojasná až jasná. Ráno by na východě Moravy mělo být oblačno až zataženo, místy déšť. Později večer na západě Čech přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

japos22 ( 24. července 2015 16:29 )

Tak tornádo vypadá jinak, že?

Zobrazit celou diskusi