Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte doma plynové ohřívače? Ve vedrech vám jde o život

Oxid uhelnatý jako hrozba. Ve vedrech je daleko větší riziko otravy.
Oxid uhelnatý jako hrozba. Ve vedrech je daleko větší riziko otravy.  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: Andrea Ulagová - 
27. července 2015
05:30

Vedra, která panují toto léto, s sebou přivádí „tichého zabijáka“. Přezdívá se tak nebezpečnému plynu oxidu uhelnatému. Ohrožuje hlavně lidi, kteří mají v bytě karmu, ale také další plynové spotřebiče. Jak rozpoznat otravu oxidem uhelnatým a jak se chránit?

V Česku bylo jen za loňský rok evidováno 300 smrtelných případů otrav oxidem uhelnatým. Během léta 2014 se za jediný den tímto plynem otrávilo 15 lidí.

Minulý rok přitom nepadaly takové teplotní rekordy jako v těchto dnech, proto jsou majitelé karem ohroženi letos víc. Horké počasí totiž zpomalí proudění zplodin hoření a škodliviny způsobí velmi vážnou otravu.

Nebezpečí oxidu uhelnatého v domácnostech

Lidé velmi často podceňují revizi spotřebičů, které oxid uhelnatý produkují. „Z hlediska rizik otrav spalinami je nejrizikovější kategorie spotřebičů B, která vyžaduje pravidelný servis,“ říká Jiří Buchta, soudní znalec pro technické obory. Někdy ovšem nestačí ani samotná revize.

Otrava karmou může mít ty nejhorší následky. Otrava karmou může mít ty nejhorší následky. | Karel Kopáč

Jak zabránit úniku oxidu uhelnatého?

  • Revize spotřebičů by měla probíhat 2x ročně, vždy s výměnou letního a zimního času. Spotřebič by měl zkontrolovat školený servisní technik. V bytových domech-činžácích jsou za revizi plynových spotřebičů zodpovědní nájemci! Za rozvody plynu a komín majitel domu.
  • Pokud to lze, vyměňte karmu za jiný způsob ohřevu vody.
  • Kromě kotle a karmy nechte zkontrolovat i komíny. Je důležité, aby spalinové a komínové cesty byly průchodné. Je znám případ, kdy se otrávilo 5 osob kvůli mrtvému ptákovi, který ucpal komín.
  • Místnost, kde máte karmu, by měla být dobře odvětrávaná. Pokud se naložíte do vany, nechte si pootevřené dveře, světlík nebo okno.
  • Pořiďte si detektor spalin, můžete ho umístit do jakékoliv místnosti s plynovým spotřebičem. Jejich cena začíná kolem čtyř set.

Příznaky otravy? Nevolnost, ale také podivná euforie

Oxid uhelnatý nezapáchá, neucítíte ho. Právě proto se mu přezdívá „tichý zabiják“. Jeho únik lze rozeznat několika způsoby. Prvním je například změna zabarvení plamene ve spotřebiči na žlutý, druhým jsou stopy znečištění na stěně nebo na stropě. V okolí spotřebiče může docházet k zamlžení zrcadel a jiných studených ploch.

 

Příznaky otravy oxidem uhelnatým

Otrava oxidem uhelnatým má tři stupně. Během lehké otravy přicházejí bolesti hlavy, závratě, nevolnost, porucha soustředění, zčervenání obličeje. Objevit se může i lehké rozjaření a zvláštní euforie. Dále je to zrychlení srdečního tepu a dýchání.

Středně těžká otrava se projevuje rovněž zmateností, zvracením, ospalostí (člověk není schopný ze zamořené místnosti odejít) a člověk již upadá do bezvědomí, protože do mozku se nedostává kyslík.

Těžká otrava způsobuje křeče, hluboké bezvědomí, poruchy dechu a šokový stav. U těžkých stavů má pacient rty, tváře i jiné části těla světle červené. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi