Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na silnicích zabíjelo i vedro. Během tragického čtvrtku tu zemřelo 10 lidí

Autor: Daniela Soukalová, Andrea Ulagová, ČTK - 
23. července 2015
18:28

Ve čtvrtek přišlo na silnicích o život deset lidí, nejvíce v letošním roce. Umírali řidiči osobních aut i motorkáři. Experti se domnívají, že smutnou statistiku mohly zvýšit rekordní teploty, které nyní panují.

Nejtragičtějším dnem letoška byl dosud 22. březen, kdy zahynulo osm lidí, 17. červenec si vyžádal na silnicích sedm životů.

Nejhorší den letošního roku začal ranní havárií dodávky a kamionu poblíž Prunéřova na Chomutovsku a odpolední nehodou dodávky s motocyklem a osobním autem u Spomyšli na Mělnicku.

Dohromady zemřelo při těchto dvou nehodách šest lidí. U Spomyšli vjel řidič dodávky do protisměru, stejně jako u Prunéřova, kdy tříčlenná osádka dodávky nečekaně přejela do protisměru. Dvě oběti si vyžádala kolize osobního a nákladního auta u Protivína na Písecku, kde zemřeli dva lidé.

Mezi oběťmi nehod byli tři motorkáři. Padesátiletý motocyklista na Karvinsku nepřežil střet s kamionem. V Bzenci na Hodonínsku srazil řidič osobního auta čtyřicetiletého motorkáře, který později v brněnské nemocnici svým zraněním podlehl. U Spomyšli byl obětí také motorkář a jeho spolujezdkyně. Ani za jednu z havárií s největší pravděpodobností motorkáři nemohli.

Expert: Horko a změny tlaku mají na řidiče vliv

Podle Romana Budského, dopravního experta týmu silniční bezpečnosti, mají extrémní vedra a změny tlaku vliv na výkony a soustředění řidičů.

„Je to způsobeno méně kvalitním spánkem, protože v horku se lidé moc nevyspí, spí méně hodin, a potom pokud druhý den jdou na silnici, tak se únava projeví,“ řekl pro Blesk.cz Budský.

„Zároveň tělo vydává hodně energie na to, aby se ochladilo, aby ustálo horko, a to jde na úkor mentálních výkonů, člověk má tendenci reagovat opozděně, řady věcí si nevšimne, reaguje neadekvátně k situacím,“ dodal Budský.

Problémy mohou mít kardiaci, ty může klidně za volantem postihnout srdeční slabost nebo infarkt.

Hodně pijte, nezapomínejte na minerály

Expert radí, že pokud nemusíte v extrémních vedrech jezdit, nesedejte za volat. Pokud musíte, dodržujte pitný režim.

„Lidé sice pijí, ale zapomínají, že s pocením se z těla ztrácejí minerály. A ty čistou vodou nedoplníte,“ radí Budský.

Pomůže buď minerální voda, nebo posolte tři rajčata a snězte je. Případně si dejte stoprocentní rajčatový džus. Nedostatek minerálů totiž způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost a to se může za volantem také projevit.

kerloss ( 23. července 2015 21:51 )

nedivim se kdyz na nekterych místech bylo teplo 1200 az 1500 celsia to by zabilo i ......

Zobrazit celou diskusi