Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mladík se štěstím vyvázl: V pendolinu seděl za strojvedoucím a lidmi, kteří ve Studénce zemřeli

Autor: simao, ČTK - 
23. července 2015
05:00

Seděl nedaleko dvou obětí z pendolina, které při děsivé srážce smetlo na přejezdu kamion v „prokleté“ Studénce. Mladík Viktor se nacházel na jedné z prvních sedaček, které náraz neroztrhal. Měl štěstí. Sedět jen o kousek blíže strojvedoucímu...

„Zastavil až za hodně dlouho, se mi zdálo,“ popisoval FTV Prima Viktor momenty, kdy se pendolino slovy ministra dopravy Ťoka hnalo „jako ohnivá koule“ po dráze ve Studénce, když ve vysoké rychlosti nabouralo do kamionu, který na koleje postavil polský řidič.

„První bylo chvilku ticho. A pak všichni začali brečet a řvát. Lidi měli nohy zaklíněné, leželi na zemi. Já jsem seděl také v tom prvním vagónu. První sedačky hned za tím strojvedoucím byly celé zlomené. I ta konstrukce vlaku byla celá skrčená. Byl jsem vlastně na druhé sedačce, která nebyla zlomená,“ popsal mladík obrazy zkázy, které před sebou viděl.

Měl štěstí, utrpěl jen náraz do hlavy, tekla mu krev. A tak se vydal pomáhat ostatním. „My jsme tam ještě s dalšími pány sundávali dveře od vlaku z různých lidí,“ dodal a chválil záchranáře a hasiče za rychlý příjezd.

„Ta stanice je prokletá,“ hlesl při pohledu na nabouraný vlak důchodce Antonín Wurst (72). Ten do městečka na Novojičínsku přijel s manželkou na výlet. Na nádraží byli už půl hodiny před nehodou. Jen tak se procházeli před stanicí a pak... „Ozvala se rána jako z děla. Za chvíli už přijížděly sanitky, přilétaly vrtulníky. Celý prostor nádraží byl zapáskovaný,“ popisuje důchodce.

Svědek dodává: „Viděli jsme rozbité pendolino a pak i budku z kamionu ležící na přejezdu.“ Podle Antonína Wursta bylo velké štěstí, že na nástupištích nikdo nestál. Vzhledem k tomu, že trosky kamionu, které před sebou pendolino hrnulo, demolovaly vše, co jim stálo v cestě, nikdo na peronu by prý zřejmě neměl šanci přežít.

Již tři oběti na životech a 18 zraněných si vyžádala další nehoda ve Studénce. Ta se prokletá jeví kvůli předchozí nehodě ze srpna 2008, kdy tam také havaroval rychlík. Narazil pro změnu do spadlé části mostní konstrukce. Tehdy zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.

Včerejší nehoda je však nejvážnější tragédií na železnici v Česku za posledních zhruba sedm let. Zranění několika lidí jsou natolik vážná, že jsou stále v ohrožení života. Materiální škody dosahují téměř 160 milionů korun, z toho 150 milionů jsou na vlakové soupravě Pendolino.

Řidič kamionu, který vjel na koleje, i když blikala výstražná signalizace, bude pravděpodobně obviněn z obecného ohrožení, za což mu může hrozit až desetileté vězení. Při střetu s vlakem, jedoucím z Bohumína do Františkových Lázní, byl v kabině kamionu. Po srážce jej v šoku opustil. Opilý nebyl, podle odborníků se však dopustil fatální chyby, když závory neprorazil a z kolejí neodjel. Nákladní auto, které převáželo plechy, začalo po srážce hořet, vlak před sebou tlačil hořící trosky stovky metrů.

Totožnost dvou obětí policisté už znají. Jde o muže ve věku 39 a 49 let. Mladší je z Karlovarského kraje, starší pochází z Moravskoslezského kraje. Otázkou je třetí oběť, která podlehla v noci na čtvrtek devastačním zraněním končetin a hlavy.

frantacizek ( 23. července 2015 07:46 )

Fanda jim zhodnotí šatník a pojede to dál...

frantacizek ( 23. července 2015 07:43 )

 a bulvární hyeny to pojedou teď 14 dnů od rána do večera. A až "vypátrají" jména těch obětí, tak ještě další týden pojedou jejich rodokmen, hovada.

Zobrazit celou diskusi