Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jedno pivo v tomhle vedru neuškodí? Omyl, tvrdí experti

Pijte raději nealko pivo.
Pijte raději nealko pivo.  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský)
Autor: Andrea Ulagová - 
22. července 2015
10:00

Máte chuť na jedno orosené k obědu, nebo se chcete zchladit během výletu na kole? Klidně si dejte, ale raději nealkoholické, vzkazují odborníci.

Experti neustále opakují, že v extrémních vedrech, jaká nyní panují, je lepší nepít ledové nápoje. Pití by mělo mít teplotu, která je přirozená našemu tělu. Pokud pijete příliš ledové nápoje, koledujete si o angínu či chřipku.

Lidé si často myslí, že vypít v tomto vedru jedno či dvě piva nemůže uškodit. „Jakýkoliv alkoholický nápoj v těchto vedrech ve větší míře, a tím myslím, když si dospělý muž dá dvě piva a více, může být destruktivní,“ řekl Blesku výživový poradce Martin Škába.

Pít alkohol na přímém slunci by Škába rozhodně nedoporučil. „Nejhorší je, když lidé třeba sportují, dají si beach volejbal nebo jezdí na kole, zastaví se a dají si jedno, aby se osvěžili,“ vysvětluje Škába. „Pro vyčerpaný organismus to skutečně není vhodné,“ dodává odborník.

Někteří jsou schopni pít alkohol i na lačno a to je největší chyba v tomto počasí. Pít pivo nebo alkohol na přímém slunci už odborník nedoporučuje vůbec.

Něco jiného je dát si dvě nebo tři deci vína nebo dvě piva večer, když je organismus v klidu, a hlavně pokud člověk nepije na lačno.

Pivo jedině nealkoholické

Pokud si chcete dát přes den pivo, dejte si nealkoholické. Nealko pivo je totiž svým složením z hlediska obsahu cukru vhodnější než jiné slazené nápoje. „Nealkoholické pivo je v podstatě minerální nápoj, pokud nechcete pít vodu, dejte si ho,“ říká Škába.

Nezapomínejte však na to, že každý ledový nápoj je lepší ve vedru pít pomalu. Nejlepší je nechat jej trochu zahřát na slunci nebo doušek chvíli poválet v ústech.

tgbg ( 22. července 2015 10:14 )

Odborníci a experti pijte si ve vedrech co chcete. Já si dávám denně právě to orosené!!!!

Zobrazit celou diskusi