Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sáhl Chovanec mezi důstojníky GIBS? Podle nahrávek do složení inspekce promlouvá politika

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
21. července 2015
12:14

Jsou to nahrávky, které mají rozkrývat pozadí reorganizace Generální inspekce v minulém roce. Tehdejší první náměstek Dušan Brunclík tehdy přišel o místo a jiné zařazení ve vedení odmítl. Už tehdy označil za strůjce svého odchodu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Lidové noviny zveřejnily tajně pořízené nahrávky, které prý naznačují, že papírově nezávislou Generální inspekci bezpečnostních sborů řídí ministr vnitra Milan Chovanec. Věrohodnost záznamu potvrdil deníku bývalý první náměstek GIBS Dušan Brunclík. Nahrávky se dostaly totiž i k němu. Někdo mu je prý vhodil doma do schránky.

V několika pasážích ředitel GIBS Ivan Bílek říká, že by uvítal, kdyby Brunclík i nadále ve vedení inspekce zůstal, i když na jiné pracovní pozici. Kdyby prý politikům v tomto kroku nevyhověl, nejspíše by o místo přišel sám.

Mluvčí GIBS Radka Sandorová zaslala třístránkové vyjádření, proč proběhla výměna v křesle náměstka. Podle v ní v tomto případě sehrálo roli i to, že pozice po uplynutí přechodu inspekce ministerstva vnitra na GIBS zanikla.

Ministr vnitra ani premiér se k tomu nechtěli vyjádřit

Milan Chovanec se k nahrávkám nechtěl podle Lidových novin vyjádřit. Prý jde o hospodské drby, které může kdokoli bezdůvodně pronést. Přišlo mu ale podivné, že se nahrávka objevila až po roce. Prý si kladl i řečnické otázky: „Jak tato záležitost souvisí s cílenými úniky z GIBS z posledních dní? Nejde o snahu destabilizovat GIBS právě v době, kdy sněmovní komise požádala inspekci, aby prošetřila řízené úniky informací z útvarů policie mimo jiné do Lidových novin?“

Na Twitteru pak přidal Chovanec komentář, ve kterém si dělá z délky svých prstů legraci. „Dlouhé prsty? Tedy na klavír to nikdy nebylo,“ zmínil.

Deník se obrátil i na nadřízeného ředitele Bílka. Tedy na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ani ten se k záznamům nechtěl vyjadřovat. Prý hlavně proto, že nezná obsah ani původ vzniku. Musí je podle něj zhodnotit ti, kteří je měli pronést. „Pokud se někdo o něčem baví a někdo si to nahraje, ještě to neznamená, že je to pravda,“ dodal premiér.

Podstatná část rozhovoru ředitele Bílka s Brunclíkem se týká i toho, jak bude jeho odchod prezentován médiím. Nabádal ho, aby se zdržel komentářů. Jenže bývalý náměstek se zanedlouho po svém odchodu z inspekce v deníku Právo rozhovořil o tom, že za jeho odchodem stojí ministr vnitra. Poté vyplulo na veřejnost ještě několik skandálů. Poslední je tahanice zaměstnanců GIBS kvůli údajné štěnici v autě jednoho z nich.

null:gallery:false:false:false

francjosef ( 21. července 2015 13:06 )

Je dokázáno,že je to podrazák,takže není důvěra k němu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa