Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Strach z Islámského státu v Česku roste. Lidé se ho bojí víc než bojů na Ukrajině

Brutální fanatici z Islámského státu jsou postrachem nejen v Iráku a Sýrii
Brutální fanatici z Islámského státu jsou postrachem nejen v Iráku a Sýrii  (Autor: Reprofoto video)
Autor: ČTK, simao - 
20. července 2015
16:10

Krvavých poprav, teroristických útoků a černých vlajek džihádistů z Islámského státu se lidé obávají nejen ve světě a daleko za hranicemi ČR. Bezbřehým násilím rozsévají islamisté strach i u nás – obavy z Islámského státu rostou i mezi Čechy a Moravany, ukázal poslední průzkum.

Češi mají radikalismus spojený s organizací Islámský stát za větší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku než třeba dění na Ukrajině, kde pokračuje válka mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty. Nyní především válka sniperů.

Přestože je ale Ukrajina Česku geograficky blíže, větší strach panuje z džihádistů, ukázal červnový průzkum Centra po výzkum veřejného mínění (CVVM).

Islámský stát (IS) cítí jako hrozbu pro Česko 72 % respondentů, dění na Ukrajině 64 %. Jedna z otázek v průzkumu CVVM totiž sledovala, zda Češi považují Islámský stát za bezpečnostní hrozbu. A to na několika úrovních. Za hrozbu pro mír ve světě ji považuje 86 % lidí (z toho 54 % „rozhodně ano“), pro evropskou bezpečnost pak 84 %, v případě hrozby pro samotnou ČR pak 72 % (z toho 35 % respondentů „rozhodně ano“).

V případě hrozby pro Česko – tedy strachu z řádění džihádistů u nás – tak obavy Čechů rostou. CVVM označila v závěrech ke svému aktuálnímu průzkumu nárůst o pět procentních bodů od posledního šetření v březnu 2015 za „statisticky významný posun“.

Roste přitom i zájem o vývoj situace kolem Islámského státu a jeho aktivit. O vývoj situace kolem IS se v současnosti zajímá podle vlastního vyjádření 57 % občanů ČR, ukrajinský konflikt sleduje 52 % dotázaných. Zájem o vývoj situace v souvislosti s aktivitami IS však převyšuje také zájem o dění v jiných oblastech, který CVVM zkoumalo v minulosti. Blíží se jen zájmu zjišťovanému o takzvaném arabském jaru v březnu 2011. Tehdy šlo o vlnu protestů, nepokojů a revolučního hnutí ve většině arabských států včetně oblíbených dovolenkových destinací Čechů, tedy Tuniska a Egypta. 

Více se o aktivity islámských radikálů a podobně i o dění na Ukrajině zajímají muži než ženy a zájem sílí i s rostoucím věkem, zvyšujícím se vzděláním a především s rostoucím zájmem o politiku.

Že obavy z islamistů rostou, však neukázal jen průzkum CVVM. V červnu to byl i průzkum agentury STEM, ve kterém islámský radikalismus označilo za velké nebezpečí pro ČR 82 % dotázaných. Před čtyřmi lety to bylo 57 % lidí.

rudyptak48 ( 20. července 2015 18:12 )

KORÁN Náš prorok Mohamed, zřejmě ještě spal, a sen o Koránu, se mu jenom zdál. Jinak by snad záhy zjistil, že vytvořil jenom paskvil. Od Mojžíše opisoval, a Ježíše parodoval. Gabriel mu splnil sen, tak byl Korán naplněn. Mohamed pak nelenil, vlastní stát si vytvořil. Vymyslel tak náboženství, ustanovil mnohoženství. Ustanovil sloupy víry, vymyslel si džihád, a tak mohl rozšiřovat, ten svůj kočovní stát. Který bůh by tohle chtěl, aby člověk zabíjel? Bůh nemá rád ničení, bůh miluje tvoření. Kdo nemá rád lidi, ten nemá rád sebe, nemiluje Boha, nepřijde do nebe. Když je muslim slabý, je tvůj kamarád a brat, když je ale silný, stane se z něj kat. To je láska z Koránu, podle mohemadánů.

buban ( 20. července 2015 17:53 )

Buďte rádi/y, že nebydlíte u hranic s Rakouskem-průběžně nám tu lítají vrtulníky (zdravotníci to nejsou).

japos22 ( 20. července 2015 17:25 )

Lidé se nejvíc bojí debility EU, a druhého plánu, kterým není ekonomika EU, ale ovládnutí světa maníky z USA, prostřednistvím EU, a USA je za bukem a za mořem

erikcom ( 20. července 2015 17:17 )

zkuste třívrstvý toaletní papír značky Entomolog

jarda304 ( 20. července 2015 16:55 )

kde je NATO ?

Zobrazit celou diskusi