Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ve věku 87 let zemřel uznávaný houslista Václav Snítil

Václav Snítil
Václav Snítil  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. července 2015
13:40

Ve věku 87 let zemřel po krátké nemoci v neděli 19. července v Praze přední český houslista a vysokoškolský pedagog Václav Snítil. ČTK to dnes řekl jeho syn, dirigent Jan. Václav Snítil patřil k nejužší špičce českých houslistů 20. století a byl přímým pokračovatelem proslulých učitelů houslové hry - Otakara Ševčíka a Jaroslava Kociana.

Pohřeb se bude konat v úterý 28. července od 11:00 hodin v Husově sboru Církve československé husitské v Praze 4, uvedl Jan Snítil.

Jako uznávaný vysokoškolský pedagog vychoval profesor Snítil řadu uznávaných virtuosů - mezi nimi i Václava Hudečka, Bohuslava Matouška, Jaroslava Svěceného a Pavla Šporcla. Mnoho let byl předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí.

Na klasické hudební scéně působil více než 55 let. Byl členem světoznámých komorních souborů - Vlachova kvarteta, Smetanova tria či Českého noneta a také jako sólista hrál s předními českými a zahraničními orchestry.

Se jménem Václava Snítila byla spjata vynikající interpretace houslových koncertů soudobých autorů a některá díla byla napsána přímo pro něj a byla mu i věnována. Šíře jeho repertoáru sahala od barokních mistrů Bacha, Händela, Telemanna či Vivaldiho přes mladší hudební slohy až do dnešní doby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi