Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zadlužené Řecko: Dnes budou banky otevřené!

Autor: ČTK - 
20. července 2015
07:01

Zadlužené Řecko se má dnes po dvoutýdenní pauze dočkat otevření bank, čeká ho rovněž přísun prvních peněz z mezinárodního překlenovacího úvěru, ale i šok ze zvýšení daně z přidané hodnoty. Vláda premiéra Alexise Tsiprase má dnes také předložit návrh na modernizaci státní správy. To je další z podmínek, které stanovily země platící eurem, aby se mohlo s Aténami jednat o detailech třetího programu finanční pomoci ze záchranného fondu eurozóny.

Omezení pro výběr peněz zůstává i po otevření bank v platnosti. Kabinet režim peněžních operací jen mírně upravil: zatímco dosud bylo maximum denních výběrů 60 eur, nyní je limit stanoven v podobě 420 eur za týden. Částka je sice stejná, ale možnost výběru větší peněžní sumy najednou může Řekům usnadnit život. Uvolněny byly platby za lékařskou péči nebo studium v zahraničí.

Dnes mají zároveň do Řecka dorazit první evropské peníze v podobě tříměsíčního překlenovacího úvěru ze staršího stabilizačního mechanismu Evropské unie. Pomoc ve výši sedmi miliard eur ale rychle spolkne splátka Evropské centrální bance (ECB) i vrácení částky, kterou Řecko dluží Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Dnes rovněž Řecko začne s bolestnými změnami sazeb daně z přidané hodnoty. Zvýší se sazba pro energie i potraviny, dopravu, veřejné stravování a celé poměrně široké spektrum dalšího zboží a služeb. Uprostřed letní sezony to pocítí i turisté. Vláda očekává, že zvýšení DPH obohatí státní pokladnu letos o 795 milionů eur, od příštího roku pak o 2,4 miliardy. Otázkou je, jak se v zemi, která má bohaté zkušenosti s daňovými úniky, zvýšení daně promítne do cen pro spotřebitele.

Atény musejí dnes rovněž předložit první návrh modernizace státní správy, jejíž těžkopádnost je překážkou prosazování reforem.

tosto ( 20. července 2015 08:38 )

takové neštěstí . . . jenom 420 euro na týden ! na Slovensku má většina důchodců menší důchod než 420 euro a musí s tím žít celý měsíc !!!!

Zobrazit celou diskusi