Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvuk záchraných houkaček teď slyšíte častěji: Lidé ve vedrech kolabují

Pijte!
Pijte!  (Autor: Luděk Peřina)
19. července 2015
15:34

Počet výjezdů záchranářů v Praze stoupl o třetinu. Na vině jsou vysoké teploty. Zdravotníci ošetřují zejména chronicky nemocné a kardiaky. Podle lékařů je důležité dodržovat hlavně pitný režim.

Za normálních okolností mají záchranáří za 24 hodin kolem 350 výjezdů, o víkendu jejich počet kvůli vedru stoupl o zhruba 30 procent. ČTK to dnes řekla Klára Fikejzová z tiskového oddělení pražské záchranné služby. V horkých dnech záchranáři ošetřují zejména chronicky nemocné, kardiaky a lidi, které postihla cévní mozková příhoda.

Častým důvodem jejich výjezdů jsou i dehydrovaní senioři a opilí lidé. Více než třicetistupňová vedra panují v Česku od pátku, v sobotu na řadě míst atakovaly hranici 37 stupňů. Podle předpovědi podobné teploty mají být i dnes, k večeru se však mají objevit bouřky, zejména na východě Čech a na Moravě. Podle záchranářů je při vysokých teplotách nutné především dodržovat pitný režim, chránit se před přímým sluncem a zvážit pohyb venku v hodinách s největším slunečním žárem.

baronessa ( 19. července 2015 17:44 )

 Jen tak si všímám lidí venku, kolik z nich má něco na hlavě. Skoro nikdo! Pak nemají padat jako mouchy, když si nechají do hlavy pražit žhavé slunko. Ani děti nemají kloboučky a matky v kočárcích hodí přes korbu nějakou látku ( v dobrém úmyslu, aby do kočárku nesvítilo slunko), aby se tam chudákům malým ani vzduch nepohnul. Měly by si tam na chvilku samy lehnout, aby viděly, jak je tam dusí.

Zobrazit celou diskusi