Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Umělá sladidla: Podle jedněch nás ničí, podle druhých jsou bezpečná

Umělá sladidla v nápojích nám ničí zdraví! Anebo ne?
Umělá sladidla v nápojích nám ničí zdraví! Anebo ne?  (Autor: Profimedia)
Autor: Adam Jaroš - 
19. července 2015
05:01

Co je lepší: mít tukový polštář, nebo nádor na mozku? Na takovou otázku zná odpověď každý. Při výběru limonády je přitom namístě.

V nízkokalorických nápojích najdeme látky, které podle řady vědeckých studií vážně škodí lidskému zdraví. Některé byly dokonce zakázány jako nebezpečné, ale po čase je na základě jiných studií zase povolili. Ať už je pravda jakákoliv, jedno je jisté. Nic se nemá přehánět, a s umělými sladidly to platí dvojnásob. Tyhle látky přitom najdete v potravinách, od pudinků přes multivitaminové tablety až po nízkokalorické limonády.

Aspartam (E951): Nejpoužívanější umělé sladidlo na světě, 200krát sladivější než cukr. Zvyšuje chuť k jídlu a v těle se rozkládá na fenylalanin (nebezpečný pro nemocné fenylketonurií), kyselinu aspartovou a metanol (toxický).

Nebezpečí: Podle studií amerického úřadu pro bezpečnost potravin (FDA) patří mezi nejčastější nežádoucí účinky aspartamu na lidi bolest hlavy (21,1 %), ztráta rovnováhy (11,2 %), změny nálady (10,0 %) a žaludeční nevolnost (9,8 %). U laboratorních zvířat způsoboval rakovinu mozku, růst nádorů, záchvaty a genetické změny. Již při 30 stupních Celsia se aspartam rozkládá a vzniká jedovatý metanol. „Podle výrobce se v litrové lahvi koly, kterou necháme v létě v autě, může uvolnit až 56 mg metanolu,“ tvrdí profesorka fyziologie Anna Strunecká.

Evropští odborníci: Aspartam je bezpečný! Dlouhodobé spory o bezpečnosti aspartamu nedaly spát evropskému úřadu pro bezpečnost potravin. V roce 2013 dokončil vlastní zkoumání výsledků vědeckých studií a potvrdil, že aspartam je v množství, které běžně spotřebujeme, bezpečný. „Toto stanovisko je jedním z nejkomplexnějších posouzení rizik aspartamu, které kdy bylo vytvořeno,“ říká doktorka Alicja Mortensen z evropského úřadu. Úřad upozornil, že v některých studiích, které prokázaly vliv aspartamu na výskyt rakoviny, byly použity dávky až 8000 mg/kg váhy denně, zatímco u člověka jsou očekávány dávky maximálně 40 mg/kg váhy.

Acesulfam K (E950): Je 200x sladivější než cukr. Na rozdíl od aspartamu je stabilní i při vysokých teplotách, proto se víc hodí do teplých nápojů a na pečení. Nevstřebává se sliznicí a vylučuje se močí v nezměněné podobě. Současná přijatelná dávka je až 15 mg/kg tělesné hmotnosti.

Nebezpečí: Prvotní testy prokázaly, že může mít vliv na vznik nádorů. Přezkoumáním se ale došlo k názoru, že takový vliv nemá. Další výzkumy na myších prokázaly, že mohl mít vliv na výskyt rakoviny u samčí populace myší nebo že ovlivňoval neurologické funkce. Kanadská studie životního prostředí ho zase vinou odpadních vod našla ve velkých dávkách v přírodní vodě jezera Erie.

Evropa: Testy dopadly dobře: Podle vědeckého průzkumu Evropské komise je acesulfam bezpečný. „Ve studii karcinogenity byly švýcarské myši krmeny dietou sestávající z 0 %, 0,3 %, 1,0 % a 3,0 % acesulfamu K. Po 80 týdnech byl zjištěn mírný úbytek váhy, ale žádný výraznější nárůst úmrtnosti nebo růstu nádorů,“ píše se v závěrečné zprávě z roku 2000.

Cyklamát sodný (E952): Sladidlo je 40x sladší než cukr. Vyrábí se přidáním louhu sodného nebo hydroxidu vápenatého do cyklohexaminu. Ten se přitom používá při výrobě plastů i jako prostředek na hubení hmyzu. Odolává vyšším teplotám, takže se hodí i do teplých nápojů a na pečení.

Nebezpečí: Výzkumy z roku 1968 prokázaly u myší zvýšený výskyt rakoviny močového měchýře. Myši byly ale při výzkumu krmeny dávkou, která se rovná 350 plechovkám light limonády. Od roku 1970 je proto v USA, stejně jako ve Velké Británii nebo Norsku, zakázaný. Další studie prokázaly i vliv na plodnost samců laboratorních zvířat.

Výzkum: Lidem neplodnost nezpůsobuje: Španělský výzkum z roku 2003 vedený Lluisem Serra-Majem a jeho kolektivem prokázal, že u 405 mužů léčených pro neplodnost nebyla nalezena souvislost mezi spotřebou cyklamátu a počtem nebo pohyblivostí spermií. „Příjem cyklamátu a vylučování cyklohexylaminu (vzniká trávením cyklamátu, pozn. red.) nezpůsobuje mužskou neplodnost, ani nezvyšuje její riziko,“ shodli se autoři studie.

Titulní strana středečního deníku Blesk Titulní strana středečního deníku Blesk | Archiv Blesku

kamilkaplankova ( 28. července 2015 10:31 )

Objevila jsem něco co nemá pachuť. Je to sladie je právě ze stévie doplněná suchralozou a má výbornou chuť a je bez kalorií. A cenově bych řekla že je úplně v klidu.

anka ( 19. července 2015 13:35 )

cukr...at ten bily nebo umely ...je jed....nejlepsi je telo navyknout nejist cukr zadny, jenom ovoce.

ruudazvostravy ( 19. července 2015 12:21 )

Žerte lydi ho*una,žerte lydi sra*čki,dokuť máte f portmonce biť poslední kački.

funebrak ( 19. července 2015 12:06 )

Souhlasím. Češky vypadají hrozně. Jinde ve světě i ty otylé mají šmrnc.

funebrak ( 19. července 2015 12:03 )

Slaďte čím chcete. Stejně všichni umřete.

Zobrazit celou diskusi