Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Máte trvalý pobyt u rodičů, a nežijete tam? Chystejte si až 15 tisíc na pokutu

Mít trvalé bydliště tam, kde člověk nebydlí, se v budoucnu zřejmě prodraží (ilustrační foto)
Mít trvalé bydliště tam, kde člověk nebydlí, se v budoucnu zřejmě prodraží (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: sou - 
17. července 2015
12:25

Má to být konec trvalých bydlišť na radnicích nebo u rodičů. Do roku 2021 by každý člověk měl mít své bydliště tam, kde skutečně žije. Pokud tuto povinnost nesplní, bude mu podle návrhu ministerstva vnitra hrozit až patnáctitisícová pokuta. Podle deníku Právo, který na změnu upozornil, se novinka dotkne až statisíců lidí.

Konec schovávání před úřady, policií nebo třeba exekucemi. To přesně si ministerstvo vnitra slibuje od nového věcného záměru zákona o evidenci obyvatel, který by měl platit od roku 2018.

„Je velmi důležité evidovat faktické místo pobytu zejména pro samotné obce. Ty mohou snáze připravovat například krizové plány v případě povodní a obdobných situací. V současné době totiž nevědí, kdo skutečně bydlí v jejich správním území,“ řekla pro Právo mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Skončí tím i přihlašování trvalého bydliště na radnicích. Podle Malé většina takto evidovaných lidí totiž někde fakticky bydlí. Tato radniční změna by se tak měla dotknout asi tří set tisíc lidí.

Evidence obyvatel je důležitá nejen při živelných katastrofách, ale také pro náklady na veřejné služby, které obec obstarává, od dopravní obslužnosti po veřejné osvětlení. Navíc by se díky tomu mělo zjednodušit i vybírání poplatků například za odvoz komunálního odpadu.

Trvalý pobyt bude po dobu nájemní smlouvy

Podle ministerstva vnitra je řada lidí stále nahlášena u svých rodičů. Většinou z důvodu, že nedostali souhlas k přehlášení trvalého pobytu od majitele pronajímaného bytu. Podle zákona ale jeho souhlas nepotřebují ani dnes. Stačí přijít na úřad s platnou nájemní smlouvu. Umožňuje to nový občanský zákoník, který platí rok a půl.

V novém věcném záměru zákona bude délka trvalého pobytu v pronajatém bytu vázána na délku trvání smlouvy. Tím by se měla ochránit právě práva jejich majitelů.

Aby po přijetí tohoto zákona nebyly úřady zahlceny, počítá ministerstvo vnitra se lhůtou tří let, ve kterých by všichni občané museli splnit svou ohlašovací povinnost a přihlásit se tam, kde skutečně žijí.

Od roku 2021 by se pak lhůta na ohlášení změny bydliště zkrátila na 15 dnů. Pokud by ji člověk nedodržel, hrozila by mu pokuta až 15 tisíc korun.

IvanaS ( 2. listopadu 2017 07:56 )

 A co když má rodič trvalé bydliště u dětí a nebydlí tu a ani nikdy bydlet nebude? Pořád se omílají děti u rodičů, ale opačná varianta se neřeší.

Cacica ( 22. srpna 2017 09:46 )

 Bohužel skutečnost s přihlašováním na základě nájemní smlouvy je trochu jiná. Přestože jsme s tímto dokumentem nakráčeli na radnici, majitel s přihlášením souhlasil, tak nás úřednice vyhodila, že přihlášení musí majitel přijít potvrdit osobně. Přestože sami uznali, že jednají v rozporu, omlouvali své jednání tím, že brání majitele bytů proti nechtěným přihlášením. Takže pokud s tím majitel souhlasit nebude, stejně se nepřihlásíte.

marfi0101 ( 22. srpna 2017 02:44 )

http://www.weblog.rider.cz/articles/263-uredne-bezdomovcem-trvale-bydliste-proc-ho-mit-a-proc-ne

ALF10 ( 21. srpna 2017 16:08 )

Myslím, že máte málo zkušeností, např. Exekutor přijde k nájemci, neřeší čí jsou věci uvnitř, provede exekuci a vy řešíte kde jsou věci které jste nechali u nájemce.

DJManas ( 21. srpna 2017 11:34 )

Takže když bude normální, že když lidi skáčí ze skály, budu skákat taky jen proto abych nebyl „magor“? Mne by spíše zajímalo, jak se bude řešit praktická situace. Já pronajmu byt, včetně nábytku a spotřebičů. Člověk spadne do exekuce a bude mít u mne trvalé bydliště. Předpokládám, že exekutor zabaví moje věci a já budu pracně dokazovat, že jsem mu je pronajmul, byť to budu mít v nájemní smlouvě a pak se budu handrkovat o to, že je to můj majetek dlouhá léta. Samozřejmě náklady, hlavně čas a nervy, mi nikdo neproplatí. Stejně jako kouření. Mne osobně štve víc, že mi kouří soused na balkóně podemnou a není s ním kloudná domluva, než to, že se kouří v hospodách a na veřejných prostranstvích. Mimochodem máme zákon proti kouření na zastávkách už několik let, ale stejně ho nikdo nevymáhá, takže pokud mi tam někdo kouří pod čumák, tak maximálně můžu mu to říct, ale než zavolám příslušný orgán, tak ten člověk odjede autobusem a já ho bohužel legitimovat nemohu, stejně tak jako „zadržet“...

Zobrazit celou diskusi