Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Trnové jsou měsíc bez pitné vody! Už roky smrdí fekáliemi i chlorem, tvrdí navíc obyvatelé

Autor: Matěj Smlsal - 
17. července 2015
05:01

Už 35 dní nesmějí lidé v Trnové u Prahy pít ani jinak používat vodu z kohoutku. Hygienici v ní totiž objevili závadné bakterie a stále se je nedaří odstranit. Jak ale zjistil Blesk.cz od místních obyvatel, lidé se bojí vodu používat už roky. „Nikdy jsme z ní nevařili. Buď smrdí chlorem, nebo fekáliemi,“ tvrdí dokonce zastupitel Trnové Miroslav Vojtěchovský.

Obyvatelé Trnové jsou už nešťastní. Od 12. června mají zakázáno kohoutkovou vodu nejen pít, ale také v ní mýt nádobí i sebe. V obci jsou navíc jen dvě cisterny, a řadu lidí už proto nebaví ani tahat barely s vodou domů.

Jsem vždy úplně hotovej z toho, když sem přijde maminka s dítětem, vezme žínku a to děcko umyje pod kohoutem z cisterny. Voda je samozřejmě studená,“ popisuje obyvatel Václav Jindřich. On sám se v kohoutkové vodě myje, protože chodí o holi a nosit tolik barelů by zvládal těžko. Na nádobí ji ale vždy převaří.

Problémová a zapáchající, to je podle místních voda v Trnové

Pan Václav zároveň tvrdí, že s vodou mají v Trnové problémy odnepaměti. „Upřímně řečeno, pitná voda snad v Trnové v životě nebyla. Myšleno taková, jakou má třeba Praha. Vždycky se v ní našly problémy,“ vzpomíná.

Jeho slova potvrzuje hned několik dalších obyvatel. Když se v ní paní Helena ještě dávno před zákazem vykoupala, musela k doktorovi. „Po celém těle mi vyskákala vyrážka. A ještě pořád někde mám seschlou kůži,“ stěžuje si.

Vzpomíná dokonce na to, že když si před pár měsíci natočila vodu do skleničky, byla bílá. „To snad ani nebyla voda, ale mléko. Byla cítit dezinfekcí, hrozně smrděla. Vodu si běžně kupuji balenou, protože se nedá pít,“ tvrdí.

Video Měsíc žijí bez vody! Vždy smrděla chlorem a fekáliemi, tvrdí obyvatelé Trnové u Prahy. - Matěj Smlsal, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zastupitel Trnové Miroslav Vojtěchovský (nezávislí) z kohoutkové vody dokonce ani nevaří. „Bydlíme tu dva a půl roku a je to pořád stejné. Nikdy jsme z ní nevařili. Buď je cítit chlorem, nebo fekáliemi. Když se odehraje čištění, tak chlorem, a když se neodehraje, tak tím druhým,“ tvrdí.

Jestli voda opravdu smrdí, se Blesk.cz ptal i těch povolaných. „Nemůžu tvrdit, že to není pravda. Dělají se tam pravidelné rozbory. Když si je necháte předložit, tak uvidíte, jak to je,“ sdělil Vlastimil Jankovský z firmy Reinwasser, která potrubí v Trnové provozuje dva roky.

Za smrdutou vodu pořádné peníze!

Paradoxní je, že lidé v Trnové platí za kubík vody 162 korun, což je druhá nejvyšší částka v republice. Jako kompenzaci za současný stav nabídla firma Reinwasser slevu na vodném 15 procent za první pololetí roku. To ale obyvatelé považují za směšné a vzbouřili se proti tomu i zastupitelé.

Hygienici odebírali vzorky vody naposledy v úterý. Kdy ale budou známé výsledky, není jasné. Lidem tak nezbývá nic jiného, než i nadále chodit k cisternám nebo kupovat balenou.

janapi ( 17. července 2015 14:30 )

Tak paradoxně by jsi se měl/a Blesku omluvit! Pokud si dáš do vyhledavače vše - co se týká ceny vody v Trnové...zjistíš, že je to skutečně pravda. To je bohužel tak, když se cokoliv dříve státního či obecního rychle bez přemýšlení prodá nějakým zahraničním (zde ukrajinským) firmám a ti pak ždímají obyvatele bez jakéhokoliv omezení.Ať ten rozdíl doplácí ten-kdo to způsobil-prodal!

aronak ( 17. července 2015 09:55 )

Lidem dají 15% slevu na období, kdy vodu používají možná tak na splachování WC. Vůbec bych se nedivila, kdyby jim dováženou vodu rozpočítali k úhradě. Lidé v Trnové jsou na tom podobně jako bezdomovci, jen s tím rozdílem, že nespí pod mostem. Jinak, co se týká hygieny, jsou na tom stejně. Je vidět, že ve vsi nemají nikoho vlivného - to by se jinak už o pitnou vodu někdo postaral...

tarka ( 17. července 2015 09:27 )

"Paradoxní je, že lidé v Trnové platí za kubík vody 162 korun.." To se mi nezdá, to bude zase nějaký pleskáčský výmysl, bydlíme 10 km od Trnové a platíme za kubík vody 42,46 Kč včetně DPH, stočné za kubík dělá 31,61 Kč včetně DPH, dohromady vodné a stočné 74,07 Kč včetně DPH. Máme sice jiného dodavatele, než v Trnové, ale fakt nevěřím, že by ta cena jen za kubík vody byla tak vysoká, stočné tam umělci z Blesku nezmiňují, ani jestli je těch 162 kč včetně DPH...

Zobrazit celou diskusi