Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Apel na pojišťovny: Nechte pojistku i papírově mrtvým autům

Policejní kontrola na dálnici D1 (ilustrační foto)
Policejní kontrola na dálnici D1 (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
16. července 2015
18:30

Už dva týdny úředně neexistují, přesto řada z nich nejspíš stále jezdí mezi vámi. Ze zhruba 650 tisíc administrativně zlikvidovaných aut jich totiž můžou být až tisíce stále pojízdných, odhaduje ministerstvo vnitra. Česká kancelář pojistitelů proto nabádá pojišťovny, aby těmto autům nechaly pojistku kvůli řešení případných škod.

Momentálně úřady stále zadávají do systému tisíce žádostí, které se jim dostaly do rukou na poslední chvíli. Podle odhadů tak administrativně zaniklo až 650 tisíc aut.

„Drtivá většina z nich fakticky neexistuje a není v provozu,“ uvedl mluvčí ministra dopravy Tomáš Neřold. Prý jde hlavně o auta, u kterých majitelé obešli ekologickou likvidaci. Jenže podle všeho by až tisíce z nich mohla být z technického hlediska schopná jízdy.

Administrativní zánik zákon nezná

Zákon vůbec pojem administrativní zánik u vozidel nezná. Navíc nemůže existovat žádná souvislost mezi dopravní nehodou a ztrátou technické způsobilosti vozidla z důvodu právě administrativního zániku.

Česká kancelář pojistitelů tedy navrhla pojišťovnám, aby u takových aut nerušila pojištění. „Momentálně je ještě relativně brzo. Pojišťovny to budou řešit, až jim bude taková škoda nahlášená. Myslím, že ještě nic takového žádná neřešila,“ uvedl k věci Aleš Povr z České kanceláře pojistitelů.

Pojišťovny tady podle Povra nejsou od toho, aby za toto protiprávní a nezodpovědné jednání motoristy trestaly. Porušení předpisů silničního provozu nebo registrování vozidel mají podle kanceláře na starost příslušné orgány státu. Na pojišťovnách je, aby za své klienty pokryly škody, které způsobí svým vozidlem.

„Doufáme, že těchto škod bude co nejmíň a že ti lidé, kterým zanikla vozidla, s nimi nebudou skutečně jezdit. Tohle se ale ukáže až s nějakým časovým odstupem,“ dodal Povr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi