Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Letní kopřivka“: Jak sluneční alergie může zkazit dovolenou

Alergie na slunce vás může pěkně potrápit
Alergie na slunce vás může pěkně potrápit  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Iva Dvořáková - 
16. července 2015
05:10

Pokud se na dovolené trochu spálíte, stačí se na dva dny schovat do stínu a je po problému. Pokud se u vás ale objeví svědivá sluneční alergie, může vám znepříjemnit celou dovolenou. Jestli přijde, nepoznáte.

Zákeřnost sluneční alergie je v tom, že se nemusí objevovat pravidelně každé léto. Záleží na vrstvě ozónu, jak je vaše pokožka připravena na slunění i na celkovém stavu organismu.

Sluneční alergie ve formě zarudnutí a drobných úporně svědivých pupínků, které vypadají jako kopřivka, se objevuje především v dekoltu, na ramenou a na obličeji. Tedy na těch částech, které jsou slunci nejblíže. „Objevuje se už po několika hodinách pobytu na slunci, a i když se schováte do stínu, alergie hned neustoupí. Může vás obtěžovat i víc než týden,“ tvrdí alergolog MUDr. Petr Kubec ze společnosti Alergosan s ordinacemi v Roudnici nad Labem a v Litoměřicích.

Prevence ve třech bodech

  • Než půjdete na slunce, použijte krém s ochranným faktorem 50+
  • 2–3 dny před sluněním užívejte antihistaminika nové generace. Jsou volně prodejná.
  • Nevystavujte se slunci, buďte ve stínu nebo používejte speciální oblečení, které nepropouští UV záření

POZOR: Ani kombinace těchto tří preventivních opatření nezaručí, že sluneční alergii nedostanete. Jen zvýšíte šanci, že se vám letos vyhne.

Když už se alergie objeví

„Jedinou možností je úplně se vyhnout slunci a užívat antihistaminika. Pokud jste někdy sluneční alergii měli, víte, jak je nepříjemná a dokáže celou dovolenou zkazit. Proto je dobré se na ni opravdu dobře připravit podle výše zmíněné prevence,“ doporučuje doktor Kubec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi