Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stavební spoření a úvěry: Chalupu neopravíte, bazén a jezírko s odřenýma ušima

Chalupa či chata není objekt k bydlení, s úvěrem ze stavebního spoření tak bude problém. (Ilustrační foto)
Chalupa či chata není objekt k bydlení, s úvěrem ze stavebního spoření tak bude problém. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
15. července 2015
18:05

Pokud uvažujete o úvěru ze stavebního spoření, měli byste si ověřit, zda vám na plánovanou výstavbu či rekonstrukci stavební spořitelna půjčí. Pokud se totiž jedná o objekt, který není určen k bydlení, na úvěr nemáte nárok.

Na dotazy ohledně užití stavebního spoření odpovídal na chatu pro Blesk.cz Jiří Šedivý, tajemník Asociace stavebních spořitelen.

Ten upozornil na to, že pokud se nejedná o „objekt užívaný k bydlení“, nemůžete si vzít ze stavebního spoření úvěr.

„Záleží na tom, jak je objekt zapsán v katastru nemovitostí. Jde-li o objekt určený k trvalému bydlení, pak úvěr použít lze,“ vysvětluje Šedivý. „Vodítkem může být i existence popisného čísla,“ dodal.

Ty právě nemají rekreační objekty, jako chaty a chalupy. U nich máte tedy s úvěrem smůlu.

Jezírko? Jen jako součást výstavby

Chcete mít zahradní jezírko, bazén nebo cestičku a financovat je úvěrem? Použít úvěr můžete v případě, že jde o součást výstavby celku a opět v objektu určeném k bydlení. Na druhou stranu, pokud chcete rekonstruovat objekt, který je určený k bydlení, nemusíte mít v místě trvalé bydliště.

Nábytek? Na úvěr zapomeňte

Nábytek si také s úvěrem ze stavebního spoření nepořídíte. „Věci, které lze snadno odnést, by klient nemusel použít v souladu se zákonem, tedy k vylepšení svého bydlení, a proto je financovat nelze,“ říká Šedivý. „I když už se objevují případy, kdy se jako součást komplexní rekonstrukce akceptují i prvky, které by jednotlivě nešly. Důvodem je skutečnost, že celková rekonstrukce je evidentním zlepšením bydlení v souladu se zákonem,“ doplnil.

Garcia ( 27. září 2017 21:44 )

Ahoj Jsme křesťanská organizace vytvořená tak, aby pomohla lidem, kteří potřebují pomoc, jako je finanční pomoc. Pokud tedy procházíte finančními potížemi nebo máte finanční potíže a potřebujete peníze na zahájení podnikání, nebo potřebujete půjčku na splácení dluhu nebo platbu z vašeho účtu na začátku dobrého jednání, nebo se snažíte získáte půjčky od domácích bank, kontaktujte nás dnes, e-mailem pastorwilliams1211@gmail.com, protože Bible říká: "Lukáš 11:10 Každý, kdo žádá, přijímá, hledá, a kdo klepá, dveře se otevírají. Nechte tuto příležitost vynechat, protože Ježíš je dnes včera stejný a navždy víc. Prosím to vážně a Bůh se bojí lidí.

Zobrazit celou diskusi