Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pyrotechnici dostali nové hračky za miliony: Roboty zachránce i rentgeny

Autor: ČTK, bru - 
14. července 2015
15:29

Roboti, kteří dokážou na dálku odhalit výbušninu klidně i na podvozku auta, speciální ochranné obleky a další technika za desítky milionů – to vše je nové vybavení českých pyrotechniků. Muži s ocelovými nervy totiž nacházejí čím dál víc munice a roste i počet podezřelých zásilek.

Nové ochranné obleky, roboty schopné na dálku odhalovat výbušniny například na podvozku osobních aut, vysokorychlostní kameru a další zařízení za desítky milionů korun získala Pyrotechnická služba policie. Přístroje nahradí starší modely a zvýší tak bezpečnost lidí vykonávajících toto rizikové povolání. Na dnešním setkání s novináři to řekl ředitel Pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Objevená munice se mnohdy vyskytuje v obtížně dostupných místech, kam je třeba se dostat i s vybavením, k čemuž slouží speciálně vybavená vozidla. Těch pyrotechnici dostali devět za více než 13 milionů korun. Vozidla jsou ušitá na míru potřebám pyrotechniků, doplnil náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Petr Petřík.

Mezi další významné položky patří čtveřice ochranných obleků celkem za šest milionů korun, mobilní spektrometr pro odhalování chemického složení zkoumaných látek za tři miliony korun a dva průzkumní roboti rovněž za tři miliony korun. Všechny tyto prostředky byly pořízeny za přispění evropských fondů, dodal náměstek.

Nebezpečných výbušnin a munice pořád přibývá

Množství nálezů munice v poslední době výrazně stoupá. Loni pyrotechnici vyjeli k bezmála třem tisícovkám nálezů munice a výbušnin a k prověření anonymních oznámení. To je meziročně zhruba o polovinu více než v roce 2013.

Zejména ke konci loňského roku se množily případy podezřelých zásilek, kdy bylo potřeba prověřit, zdali neobsahují výbušniny, uvedl Dlouhý. Podle něj nová technika v kontrole podobných zásilek práci výrazně usnadní, například nové rentgeny jsou na kvalitativně výrazně vyšší úrovni než vybavení, které policejní pyrotechnici využívají nyní.

Pyrotechnickou službu tvoří 67 policistů v expoziturách v Milovicích, Českých Budějovicích, Teplicích, Brně a Frýdku-Místku. Hlavní náplní práce policejních pyrotechniků je likvidace nalezené munice, prověřování podezřelých předmětů a zneškodňování nástražných výbušných systémů. Působí i jako znalci pro potřeby kriminalistů v případě výbuchů.

Zobrazit celou diskusi