Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rodina zesnulého černocha dostane odškodné: Zaplatí ho New York

Autor: ČTK - 
14. července 2015
06:50

Město New York údajně zaplatí odškodné rodině loni zesnulého černocha Erika Garnera, který zemřel po kontroverzně provedeném zatčení příslušníkem policejního sboru. Příbuzní souhlasili s urovnáním sporu s vedením města, které jim vyplatí 5,9 milionu dolarů (asi 146 milionů Kč), napsal dnes deník The New York Times s odvoláním na advokáta.

Garner, který byl podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, zemřel loni v červenci. Třiačtyřicetiletý muž, který trpěl obezitou, astmatem a vysokým tlakem, se policistům při zatýkání bránil a jeden z nich ho přitlačil k zemi. Náhodný kolemjdoucí počínání policistů natočil na videokameru a na záznamu bylo slyšet, jak si Garner opakovaně stěžuje, že nemůže dýchat. Poté ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. 

Zatýkající policista, běloch, nakonec nebyl z ničeho obviněn a rozhodnutí poroty z loňského prosince vyvolalo velké protesty v ulicích. Veřejnost totiž Garnerovu smrt pochopila jako další případ policejního násilí, kdy rukou bělošských policistů umírají černoši. Dalším, ještě o něco sledovanějším případem, bylo zabití černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis, které vyvolalo rozsáhlé nepokoje. 

honza54.. ( 14. července 2015 06:59 )

tady na policajta udělají ty ty ty seberou mu na tři měsíce 20% platu a jede se dál. poškozený ostrouhá

Zobrazit celou diskusi