Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak se vyhnout nevolnostem na dovolené? Přibalte si slivovici

Autor: Andrea Ulagová - 
13. července 2015
15:58

Na žaludeční a střevní problémy na dovolené je dobrá slivovice. Sice to nepotvrzuje žádná lékařská studie, ale funguje to. Všeho moc ale samozřejmě škodí. Blesk vám přináší rady, jak si dovolenou nenechat zkazit nevolnostmi.

Zažívací obtíže v létě nám podle expertů hrozí i doma, překvapivě v případě, když konzumujeme větší množství ovoce a zeleniny. S nimi totiž přijímáme větší množství vlákniny, než je naše tělo zvyklé.

„V létě je více ovoce a zeleniny, spousta šlupek a z nadměrné konzumace mohou vzniknout pocity těžkého žaludku,“ říká Luděk Hrdlička z Gastroneterologického oddělení Polikliniky Budějovická Medicon. „Lidé si také mohou stěžovat, že mají průjem, ale ve skutečnosti jde o vylučování většího množství vlákniny.“ dodává lékař.

Další problémy mohou nastat, pokud si koupíme ovoce nebo zeleninu a zkonzumujeme je neumyté. Lepší je ovoce oloupat a ještě jednou umýt.

Bez balené vody ani ránu!

Než vyrazíme na dovolenou, je dobré se předem informovat o infekčních rizicích na odděleních cestovatelské medicíny, která jsou k dispozici v každém regionu ČR. Vysoce rizikové jsou oblasti Afriky, dále Latinská Amerika, jihovýchodní Asie, středně riziková je jižní Evropa, nejméně budete žaludečními potížemi trpět v severní Evropě, Americe, Japonsku nebo v Austrálii.

Češi se čím dál častěji vydávají do afrických zemí, jako je třeba Egypt nebo Tunis.

„Zde je lepší pít jedině balenou vodu,“ uvádí Hrdlička. „Také je lepší vše omývat pouze balenou vodou. Navíc je dobré se zcela vyhnout ledu a nebaleným zmrzlinám,“ dodává odborník.

Na dovolené také nejezte na ulici, pečlivě vybírejte i restaurace, které navštívíte.

Lactobacily + slivovice = nejlepší lék

Jiný kraj, jiný mrav a taky stravování. Bolet břicho nás může i z jiného stylu tepelného zpracování jídla, jiného poměru tuků nebo z různých druhů koření. Před odjezdem je dobré se na změnu stravy připravit.

3 až 5 dní před cestou užívejte probiotika (např. lactobacily) a nevynechávejte je ani v průběhu dovolené. Zlepší to odolnost vaší sliznice.

Nebo si můžete do kufru přibalit slivovici. „Sice pro to žádná medicínská studie není, ale z osobní zkušenosti mohu doporučit, jedna dávka denně neuškodí,“ řekl Blesku Hrdlička.

alkoguru ( 9. března 2018 15:15 )

Zdravím, ještě bych zde přidal několik typů na léčivé účinky na slivovici: https://www.panalfred.cz/blog/neobvykle-recepty-ze-slivovice/. Mimo teda tinktůr a obkladů, doporučuji i med se slivovicí, ověřeno, moc dobrý ;-).

aentoni ( 13. července 2015 16:51 )

A hlavně nejezděte s Petrem K. a jemu podobnýma.

momoko ( 13. července 2015 16:46 )

jo kupte si balenou místní vodu

Zobrazit celou diskusi